ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри цивільної юстиції та адвокатури
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Цувіна Тетяна Андріївна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

доцент

2.2 Науковий ступінь

доктор юридичних наук

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Доступність правосуддя у цивільних справах як елемент принципу верховенства права

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

6.8

5 Наукова новизна отриманих результатів

1. Доступність правосуддя є невід'ємним елементом основоположного принципу верховенства права у цивільному судочинстві. Панівна в науці цивільного процесуального права теорія процесуального централізму щодо предмета цивільного процесуального права, заснована на визнанні пріоритетності судової форми захисту над іншими способами ADR, має бути переосмислена. Більш прогресивною і такою, що віддзеркалює реальні закономірності процесуальної сфери правових систем у сучасних умовах, слід визнати теорію процесуального плюралізму, що ґрунтується на визнанні легітимності багатоманіття процесів і процедур вирішення юридичних спорів, які можуть застосовуватися з урахуванням особливостей конкретної юридичної справи, де судовий захист визнається лише однією із можливостей вирішення юридичних спорів. Зазначене дозволяє вийти на більш глибинну проблематику розуміння сучасної парадигми цивільного процесуального права та цивільного процесу з точки зору широкого підходу до розуміння доступності правосуддя, що включає доступ до суду, доступ до ефективних засобів правового захисту, доступ до ADR і доступ до міжнародних засобів захисту прав людини. Такий підхід до доступності правосуддя обґрунтовує доцільність визнання широкої концепції предмета цивільного процесуального права та широкої концепції розуміння цивільного процесу, що пов’язана із його розширеним тлумаченням, відповідно до чого зазначене поняття охоплює не лише цивільне судочинство, а й суміжні сфери юстиціарної діяльності, зокрема ADR. 2. Одним із важливих аспектів доступності правосуддя з точки зору запровадження ефективної моделі медіації у національній правовій системі є запровадження національних механізмів виконання угод за результатами медіації. Виходячи з положень Директиви 2008/52/ЄС Європейського Парламенту та Ради стосовно деяких аспектів медіації в цивільних та господарських справах від 21.05.2008 р. зроблено висновок про можливість варіативності підходів до запровадження національних механізмів та широку дискрецію держав-членів щодо цього питання. На основі аналізу законодавства держав-членів ЄС виокремлено такі механізми виконання та приведення до примусового виконання угод, досягнутих за результатами медіації, як: а) надання угоді сили цивільно-правового договору; б) затвердження судом; в) затвердження арбітражем; г) затвердження нотаріусом; д) затвердження іншими спеціально створеними органами; е) надання виконавчої сили автоматично. Зроблено пропозиції щодо змін до українського законодавства стосовно диверсифікації механізмів судового затвердження угод за результатами медіації, а також запровадження можливості надання виконавчої сили угодам за результатами медіації шляхом нотаріального затвердження.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Навчальні посібники:
Наукові статті:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

Член робочої групи Міністерства юстиції України з підготовки пропозицій про ратифікацію Конвенції ООН про транскордонні угоди, досягнуті внаслідок медіації (наказ Міністерства юстиції України № 2787/7 від 27 червня 2019 року).

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

1. Розробник та тренер сертифікатної прорами "Медіація: базові навички для нотаріуса" у співпраці із Нотаріальною палатою України (вересень 2021-березень 2022, 90 год. на 1 групу, загальна тривалість у 2 групах - 180 год.) 2. "Медіація в адміністративних справах" тренінг для суддів Казахстану, Узбекістану та таджикістану (14-15 квітня 2022 р., Проект GIZ “Утвердження верховенства права у країнах Центральної Азії”); 3. "Адміністративне судочинство в Центральній Азії: Казахстан, Киргизстан, Узбекістан" (18-19 квітня 2022 р., Проект GIZ “Утвердження верховенства права у країнах Центральної Азії”) 4. Алмаатинській діалог "Міжконфесійний підхід до профілактики насильницького екстремізму через толерантність та розширення прав та можливостей молоді" (22 червня 2022 р., Проект GIZ “Утвердження верховенства права у країнах Центральної Азії”); 5. "Інтеграція медіації в правову систему Республіки Таджикістан" (25-26 червня 2022 р., Проект GIZ “Утвердження верховенства права у країнах Центральної Азії”); 6. тренінг "Основи медіації" для Міністерства юстиції України (загальна тривалість - 8 год., жовтень-листопад 2022; за підстримки Проекту "Право-Justice"); 7. лекція "Основи міжнародного приватного права ЄС" для суддів в рамках тренінгу "основи права ЄС" (загальна тривалість - 3 год., листопад 2022; за підстримки Проекту "Право-Justice").

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

1. Стипендія Грацького університету ім. Карла і Франца для закордонних вчених (квітень-травень; вересень-грудень 2022 ); 2. Грант Європейської асоціації академій наук (ALLEA, індивідуальний) для проведення дослідження “Amicable Dispute Resolution in Civil” (Дружнє врегулювання спорів в цивільному судочинстві) (листопад 2022- травень 2023); 3. Стипендія Університету Індіани для вчених з України (IU-Ukraine Non-Residential Scholarship Program) для виконання дослідження “Judicial Impartiality in Civil Procedure: Comparative Study of EU and USA Approaches with the Proposals for Ukraine” (Судова неупередженість в цивільному судочинстві: порівняльно-правове дослідження підходів ЄС та США та пропозиції для України) (вересень 2022-травень 2023); 4. Грант JESH Ukraine Австрійської академії наук (індивідуальний) для проведення дослідження “Recognition of Agreements Resulting from Mediation: EU Perspective and Proposals for Ukraine”, Грацький університет ім. Карла і Франца (м. Грац, Австрія) (червень-серпень 2022, грудень 2022-березень 2022); 5. Стипендія ім. Петра Яцика для нерезидентів в університеті Торонто (Petro Jacyk Non-Residential Fellowship) для виконання дослідження на тему “Justice in Crisis: Ukrainian Civil Procedure amid the War” (“Правосуддя в стані кризи: цивільне судочинство в часи війни в Україні”); 6. Стипендія Кабінету міністрів України для молодих вчених на 2020-2021 р.р.

22 Співробітництво з закордонними організаціями

1. Європейської асоціації академій наук (ALLEA) щодо проведення дослідження “Amicable Dispute Resolution in Civil” (Дружнє врегулювання спорів в цивільному судочинстві) (листопад 2022- травень 2023); 2. Австрійська академія наук (JESH) щодо проведення дослідження “Recognition of Agreements Resulting from Mediation: EU Perspective and Proposals for Ukraine”, Грацький університет ім. Карла і Франца (м. Грац, Австрія) (червень-серпень 2022, грудень 2022-березень 2022); 3. міжнародний експерт Міжнародний експерт Проекту GIZ “Утвердження верховенства права у країнах Центральної Азії”; 4. експерт Проекту «СrimHum» в рамках програми Erasmus+ (разом із університетами Білорусі та Австрії); 5. національний експерт Проекту USAID “Нове правосуддя” “Звіт за результатами дослідження практики Верховного Суду у частині відступів від правових позицій та висновків”; 6. національний експерт Проекту "Право- Justice"; 7. експерт проекту "Європейські фундаментальні цінності у цифрову еру" в рамках програми Erasmus+

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

1. Стипендія Грацького університету ім. Карла і Франца для закордонних вчених (квітень-травень; вересень-грудень 2022 ); 2. Грант Європейської асоціації академій наук (ALLEA, індивідуальний) для проведення дослідження “Amicable Dispute Resolution in Civil” (Дружнє врегулювання спорів в цивільному судочинстві) (листопад 2022- травень 2023); 3. Стипендія Університету Індіани для вчених з України (IU-Ukraine Non-Residential Scholarship Program) для виконання дослідження “Judicial Impartiality in Civil Procedure: Comparative Study of EU and USA Approaches with the Proposals for Ukraine” (Судова неупередженість в цивільному судочинстві: порівняльно-правове дослідження підходів ЄС та США та пропозиції для України) (вересень 2022-травень 2023); 4. Грант JESH Ukraine Австрійської академії наук (індивідуальний) для проведення дослідження “Recognition of Agreements Resulting from Mediation: EU Perspective and Proposals for Ukraine”, Грацький університет ім. Карла і Франца (м. Грац, Австрія) (червень-серпень 2022, грудень 2022-березень 2022); 5. Стипендія ім. Петра Яцика для нерезидентів в університеті Торонто (Petro Jacyk Non-Residential Fellowship) для виконання дослідження на тему “Justice in Crisis: Ukrainian Civil Procedure amid the War” (“Правосуддя в стані кризи: цивільне судочинство в часи війни в Україні”); 6. Стипендія Кабінету міністрів України для молодих вчених на 2023-2024 р.р.

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від