ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Тітко Іван Андрійович
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

Завідувач кафедри

2.2 Науковий ступінь

д.ю.н.

2.3 Вчене звання

професор

3 Тема науково-дослідницької роботи

Забезпечення прав та законних інтересів особи при реалізації правообмежувальних процедур в кримінальному процесі

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

2.55

5 Наукова новизна отриманих результатів

1) узагальнено ключові позиції Верховного Суду в питаннях допустимості доказів у кримінальному процесі; 2) обґрунтовано доцільність розгляду міжнародних стандартів універсального рівня у рамках вузького напряму – процесуального статусу осіб, які страждають на психічні розлади; запропоновано класифікацію вихідних положень, що заклали основу міжнародного розуміння процесуальних гарантій осіб, які страждають на психічні розлади; виявлено ознаки синхронізації універсальних (загальносвітових) та європейських стандартів визначення процесуального статусу осіб, які страждають на психічні розлади; досліджено проблематику особистої участі особи, яка страждає на психічний розлад, у судовому розгляді крізь призму європейських стандартів; 3) доведено, що дистанційний розгляд усього або частини кримінального провадження має бути винятковою формою провадження, яке може виникнути внаслідок надзвичайних обставин. Держави повинні переконатися, що законодавча база надає судам достатні підстави для вирішення питання про те, чи можна або потрібно проводити дистанційне слухання в конкретній справі, і суд повинен визначити, чи проведення дистанційного слухання є розумним і доречним за конкретних обставин справи та обґрунтувати своє рішення. Рішення про повний або частковий дистанційний розгляд кримінального провадження має прийматися судом (ad hoc) з урахуванням усіх істотних обставин: тривалості можливої ​​перерви, потенційної шкоди сторонам (особливо обвинуваченому, у тому числі позбавленій волі), суті провадження, його складності, необхідності перекладу, технічних та організаційних можливостей суду та учасників провадження, забезпечення конфіденційного спілкування підсудного з його захисником та ін.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Наукові статті:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

Проект Закону України "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо запровадження цифрового обшуку" (разом із Скрипником А.В.) - відповідно до листа від Комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України від 14.07.2023 року, Проект Закону надано народним депутатам - членам Комітету для ознайомлення

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

цей напрям роботи не здійснював

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

член Науково-консультативної ради при Верховному Суді

14 Прочитані лекції практичним працівникам

цей напрям роботи не здійснював

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

відсутні

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

Спеціалізована вчена рада Д 64.086.04 у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

- підготовка відгуку на автореферат Городецької М.С. "Предмет відання у кримінальному процесі" (на здобуття наукового ступеня д.ю.н.)

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

член (опонент) разової спеціалізованої вченої ради по захисту Червінко М.В. (Львівський державний університет внутрішніх справ); член (опонент) разової спеціалізованої вченої ради по захисту Скрипник Д.О. (Національний університет "Одеська юридична академія"); член (опонент) разової спеціалізованої вченої ради по захисту Смірнова О.С. (Донецький державний університет внутрішніх справ); член (опонент) разової спеціалізованої вченої ради по захисту Страшок А.А. (Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого).

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

стипендіат Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук (Постанова Верховної Ради України від 01 грудня 2022 року № 2791-IX «Про призначення у 2022 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук») - ця інформація не вказувалась у звіті за 2022 рік

22 Співробітництво з закордонними організаціями

не здійснював

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

не брав

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

не здійснював

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

- почесна грамота Ректора Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (з нагоди Дня науки)

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

не брав

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Науковий редактор монографії (Тализіна Я.О. Використання конфіденційного співробітництва у кримінальному провадженні : монографія / наук. ред. І.А. Тітко. Київ : Алерта, 2023. 304 с.), Член координаційного бюро з проблем кримінального процесу відділення кримінально-правових наук НАПрН України, Член громадської організації "Всеукраїнська асоціація кримінального права", Член громадської організації "Національна асоціація адвокатів України".

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 4 від 14.11.2023