ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри цивільного права №2
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Маслова-Юрченко Катерина Олександрівна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

асистент кафедри

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

3 Тема науково-дослідницької роботи

Договори щодо цінних паперів у законодавстві України

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

1.5

5 Наукова новизна отриманих результатів

У наукових роботах, опублікованих за 2022 рік, було висвітлено особливості та проблеми застосування цивільного законодавства до договорів щодо цінних паперів, зокрема договору андеррайтингу. Було проаналізовано визначення андеррайтингу цінних паперів, а також договору андеррайтингу в цивільному праві України як в формально юридичному, так і в історичному аспекті - через призму змін у законодавстві за останні десять років. Сучасне визначення договору андеррайтингу передбачає, що за договором андеррайтингу інвестиційна фірма зобов’язується на умовах та в строки, визначені проспектом цінних паперів, діючи від імені емітента або оферента, організувати розміщення заздалегідь обумовленого обсягу цінних паперів емітента або оферента та від свого імені і за власний рахунок здійснити купівлю цінних паперів, які станом на кінець передбаченого проспектом цінних паперів строку розміщення не були відчужені першим власникам. Згідно з чинним законодавством наразі андеррайтера можна розглядати як інвестиційну фірму. У результаті дослідження обґрунтовано висновок, що послуги андеррайтера можна поділити на основні та додаткові. До основних послуг відноситься те, що андеррайтер як інвестиційна фірма здійснює діяльність з: підготовки проспекту цінних паперів, у тому числі визначення та узгодження з емітентом або оферентом основних характеристик цінних паперів, що пропонується відчужити (зокрема вид, тип, обсяг, строк та умови відчуження); визначення ціни цінних паперів, що пропонується відчужити, в тому числі шляхом зондування ринку капіталу; реєстрації проспекту цінних паперів; відчуження цінних паперів першим власникам протягом строку, передбаченого проспектом цінних паперів; придбання інвестиційною фірмою цінних паперів, що не були придбані першими власниками відповідно до попереднього пункту. Додатково андеррайтером-інвестиційною фірмою можуть надаватися послуги з надання клієнтам консультацій з питань фінансування їхньої господарської діяльності, стратегії розвитку, інших пов’язаних питань, надання послуг та консультацій щодо реорганізації або купівлі корпоративних прав юридичних осіб, проведення інвестиційних досліджень та фінансового аналізу або надання будь-яких інших загальних рекомендацій, пов’язаних з проведенням операцій з фінансовими інструментами, надання гарантій щодо виконання зобов’язань перед третіми особами за договорами, що укладаються від імені клієнта такої інвестиційної фірми. Визначено, що андеррайтер може залучати кошти клієнта в інвестиційну діяльність: у процесі провадження професійної діяльності інвестиційна фірма може залучати грошові кошти, якщо це передбачено відповідним договором з клієнтом, шляхом зарахування грошових коштів клієнта на окремий поточний рахунок інвестиційної фірми у банку, призначений виключно для проведення операцій клієнта інвестиційної фірми з цінними паперами та/або іншими фінансовими інструментами. До андеррайтера мають застосовуватися норми про розкриття інформації інвестиційною фірмою третім особам.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Наукові статті:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

відсутня

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

відсутня

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

відсутня

14 Прочитані лекції практичним працівникам

немає

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

немає

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

відсутня

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

не була

20.2 Кандидат наук

не була

20.3 Доктор філософії

не була

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

не була

22 Співробітництво з закордонними організаціями

не співпрацювала

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

не брала участі

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

не брала участі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

не отримувала

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Проходила підвищення кваліфікації на практикумах юридичного журналу "Право України" та юридичного порталу Ratio Decidendi: 11.02.2022 Відступи Великої Палати Верховного Суду у господарських справах та доктрина господарського права України 4 години, 1.3 ECTS credits 22.04.2022 Податкові та митні спори в умовах збройної агресії: юридична доктрина та практика Верховного Суду 4 години, 1.3 ECTS credits 06.05.2022 Пріоритетні напрями земельно-правової доктрини. Судові експертизи та практика Верховного Суду у земельних спорах. 5 годин, 1.6 ECTS credits 07.10.2022 Спадкове право: правова доктрина, практика ЄСПЛ та Верховного суду 4 години, 1.3 ECTS credits 14.10.2022 Докази і доказування у господарському процесі в умовах воєнного стану: практика ЄСПЛ та Верховного Суду 4 години, 1.3 ECTS credits 21.10.2022 Актуальні висновки Великої Палати Верховного Суду щодо застосування способів захисту. Доктрина цивільного права України. 4 години, 1.3 ECTS credits 28.10.2022 Правова доктрина та практика Великої Палати у господарських справах в умовах воєнного стану 4 години,1.3 ECTS credits 04.11.2022 Житлові спори в умовах воєнного стану: правова доктрина, практика ЄСПЛ та Верховного Суду 5 годин, 1.6 ECTS credits 11.11.2022 Докази і доказування у цивільному процесі в умовах воєнного стану: практика ЄСПЛ та Верховного Суду 4 години, 1.3 ECTS credits 21.11.2022 Окремі аспекти підготовки заяви до ЄСПЛ. Право власності у практиці ЄСПЛ. 3 години, 1 ECTS credit 02.12.2022 Пріоритетні напрями земельно-правової доктрини. Доктрини та практика Верховного Суду у земельних спорах. 4 години, 1.3 ECTS credits 09.12.2022 Критерії прийнятності заяв до ЄСПЛ. Актуальні питання цивільно-правового аспекту статті 6 ЄКПЛ. 3 години, 1 ECTS credit

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від