ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри земельного та аграрного права
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Кондратенко Дар’я Юріївна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

асистент

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

немає

3 Тема науково-дослідницької роботи

Правове забезпечення інноваційно-інвестиційної діяльності в агросфері

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

4.8

5 Наукова новизна отриманих результатів

Підписання й ратифікація Верховною Радою України Угоди про асоціацію між Україною та ЄС знаменують нову епоху для українського народу в утвердженні демократичної, правової, соціальної держави на нових методологічних основах функціонування ринкової економіки, розбудови правової системи та державної влади і місцевого самоврядування, забезпечення реалізації прав і свобод людини і громадянина відповідно до міжнародних стандартів, а також гармонізації та адаптації українського законодавства до вимог законодавства і права Європейського Союзу. Главою 17 «Сільське господарство та розвиток сільських територій» зазначеної Угоди про асоціацію регламентовано, що співробітництво між Сторонами в галузі сільського господарства та розвитку аграрних регіонів серед іншого передбачається за наступними напрямками: 1) сприяння розвитку сучасного та сталого сільськогосподарського виробництва, включаючи розвиток органічних методів виробництва і біотехнологій, зокрема, шляхом впровадження передового досвіду в цих областях; 2) обмін знаннями й кращими практиками в сфері аграрної політики з метою сприяння зростанню економічного добробуту місцевих сільських громад; 3) підвищення конкурентоспроможності аграрного сектору, ефективності й прозорості ринків, а також умов для інвестицій; 4) поширення знань шляхом навчання та проведення інформаційних заходів; 5) сприяння впровадженню інновацій шляхом проведення наукових досліджень та стимулювання розширення послуг сільськогосподарським виробникам; 6) проведення політики щодо якості сільськогосподарської продукції в галузі стандартизації, вимог до виробництва й схем якості та ін. До того ж реалізація «Стратегії сталого розвитку ˮУкраїна – 2020ˮ», схваленої указом Президента України від 12 січня 2015 року № 5/2015, зумовлює необхідність динамічного реформування аграрних відносин шляхом формування державної аграрної політики, спрямованої на вдосконалення сфери інноваційного, екологічно безпечного аграрного господарювання й диверсифікації видів економічної діяльності в межах сільських територій, впровадження альтернативної енергетики й підвищення інвестиційного іміджу держави. На поверхню проблематики подальшого інноваційного розвитку аграрного сектору випливає питання про його правове регулювання, яке виступає окремим важливим елементом у механізмі сталого розвитку держави. Перспективним дослідженням у цій сфері стало визначення змісту агроінноваційних правовідносин, порядку їх виникнення, реалізації та припинення, а також аналіз їх юридичної природи. Особливо важливе питання, що потребуватиме правового врегулювання, стане правове забезпечення застосування штучного інтелекту в агросфері як феномену, який не лише допоможе здійснити квантовий стрибок у сфері розвитку агробізнесу, але й має під собою певні ризики у сфері безпеки, та блокчейну.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Навчальні посібники:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

не приймала

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

не виконувала

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

не виконувала

14 Прочитані лекції практичним працівникам

Лекції для Одеської регіональної ТПП "Окремі питання засвідчення форс-мажорних обставини (обставини непереборної сили) в умовах війни за наявності іноземного елемента", "Правові реаліїї українського бізнесу в умовах війни: працівники, податки та відшкодування" (18-25 липня 2022 р.)

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

немаю

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

не являюсь

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

не була

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Є дійсним членом наукової організації «Центр українсько-європейського наукового співробітництва», основною метою якої є вивчення досвіду діяльності закладів вищої освіти та суб’єктів публічного адміністрування у сфері освіти й науки держав Європейського Союзу, а також створення спільного сприятливого наукового середовища України та держав Європейського Союзу.

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

не приймала

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

не приймала

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

Подяка Ректора Національного юридичного університету імені Ярослав Мудрого Кондратенко Дар'ї Юріївні к.ю.н., асистенту кафедри земельного та аграрного права за вагомий особистий внесок у розвиток освіти і науки, високий професіоналізм, сумлінну працю та з нагоди святкування Дня юриста (8 жовтня 2022 р.)

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

1. З 2009 р. розпочала юридичну практику та займала посаду юрисконсульта в ТОВ ВТП «Теплоенергопром», 3 2014 р. по теперішній час займаю посаду юрисконсульта в ТОВ «Буденергомонтаж-1», профільним напрямом є вирішення земельних спорів під час виконання будівельних робіт, проведення реєстраційних процедур щодо прав на земельні ділянки та інше. 2. За 2022 рік пройдено науково-педагогічне стажування за такими напрямами: 2.1. Науково-педагогічне стажування EUROPEAN LEGAL COMMUNICATION: FROM INSTITUTIONAL TO MEDIA DISCOURSE (law, economics, psychology, public administration, Information technology) 2022р. (180 кредитів), 2.2. UNIVERSITY OF WARSAW, INTERNATIONAL LEGAL COMMUNICATION RESEARCH CENTER (ILCRC) E-SCIENCE SPACE (POLAND) 2022 р. (150 кредитів) № PL 9629 від 15.03.2022 р. 3. Направлено особисті рекомендаційні лити вступникам в закордонні університети Італії, Греції, Чехії та Польщі. 4. Являюсь членом благодійного фонду "Vil`na" та консультантом з правової допомоги INTERNATIONAL CHARITABLE FUND UKRAINIAN-GERMAN HUMANITARIAN FUND CHARITABLE ORGANIZATION (ICF UKRAINIAN-GERMAN HUMANITARIAN FUND CO). 5. Приймаю активну участь у діяльності кафедри є відповідальною за ведення соціальних мереж кафедри (Telegram-канал кафедри земельного та аграрного права https://t.me/L_A_Law_chat - який налічує 760 читачів), адаптуванням його контенту різного рівня складності та подальшою популяризацією. 6. Була со-модератором дискусійної панелі та відповідальною за випуск збірки тез та доповідей в рамках VI Харківського міжнародного юридичного форуму "Продовольча безпека в умовах сучасних викликів: національно-правовий та міжнародний аспекти" (7 жовтня 2022 р.).

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від