ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри цивільної юстиції та адвокатури
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Колісник Олена Вікторівна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

асистент

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

старший науковий співробітник

3 Тема науково-дослідницької роботи

Прецедент тлумачення та його значення для реалізації завдань цивільного судочинства

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

1.5

5 Наукова новизна отриманих результатів

З’ясовано особливості застосування прецеденту тлумачення при вирішенні цивільно-правових спорів з метою реалізації завдань цивільного судочинства. Наголошено на особливому значенні постанов Верховного Суду щодо роз’яснення та тлумачення змісту норм матеріального і процесуального права. Так, в аспекті дослідження процесуального механізму захисту та відновлення в судовому порядку прав, порушених внаслідок військової агресії російської федерації, проаналізовано постанову КЦС Верховного Суду від 14 квітня 2022 року у справі № 308/9708/19, у якій Суд усунув прогалину та розтлумачив можливість залучення росії як відповідача у цих справах, а саме наголосив на тому, що у таких справах має бути проігнорований імунітет російської федерації. Верховний Суд наголосив, що правила, які сформульовані у Європейській конвенції про імунітет держав 1972 р. та Конвенції ООН про юрисдикційні імунітети та їх власності 2004 р. і стосуються меж заподіяння шкоди та неприпустимості посилання на судовий імунітет, зобов’язані виконувати усі держави, незалежно від того, чи є вони учасниками цих конвенцій, оскільки ці правила є правилами «jus cogens». Отже, хоча ні Україна, ні російська федерація не є учасниками цих конвенцій, але росія порушила принцип міжнародного права «jus cogens» як принцип нормального співіснування держав, а тому може бути притягнута до участі в судових процесах на території України без згоди її державних органів. Обґрунтовано, що суди України є належними та повноважними у розгляді даної категорії справ, оскільки шкода була заподіяна на території України. Визначено підстави для залучення як належного відповідача державу-агресора в цілому, а не окремих посадових осіб чи конкретних військовослужбовців. Розкрито предмет доказування та надано орієнтовний перелік відповідних засобів доказування у вищезазначеній категорії справ, серед яких: акти про пожежу органів ДСНС, протоколи та інші процесуальні документи органів Національної поліції щодо фіксації фактів кримінальних правопорушень, акти обстеження житлових приміщень, складені комісіями представників місцевих органів влади, висновки будівельно-технічних та товарознавчих експертиз, електронні засоби доказування (фотографії, відеоматеріали, повідомлення на сайтах обласних адміністрацій та на сайті ukrinform.ua). Наголошено на необхідності невідкладної фіксації фактів порушень безпосередньо після заподіяння шкоди.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Навчальні посібники:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від