ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри кримінального процесу
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Капліна Оксана Володимирівна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

Т.в.о. завідувачки кафедри кримінального процесу національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого

2.2 Науковий ступінь

Доктор юридичних наук

2.3 Вчене звання

професор

3 Тема науково-дослідницької роботи

«Теоретичні та практичні проблеми розвитку кримінального процесу України». 2 д.а.

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

-16

5 Наукова новизна отриманих результатів

Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що автором, на підставі системного аналізу чинного кримінального процесуального законодавства (в контексті його ефективності для правозастосовної діяльності, вимог законодавчої техніки, забезпечення прав та законних інтересів учасників кримінального провадження, відповідності практиці ЄСПЛ) проаналізовані актуальні для сучасної правозастосовної практики питання, пов’язані, зокрема, з визначенням актуальних напрямів розвитку доктрини кримінального процесу; вдосконалення нормативного регулювання, правозастосовної практики та захисту прав людини під час застосування запобіжного заходу у вигляді арешту майна; пов’язані з вдосконаленням нормативної моделі здійснення кримінального провадження в умовах проблем, які пов’язані з цифровою трансформацією суспільства. Окремим сегментом наукового пошуку стали проблеми відшкодування шкоди, завданої потерпілим збройною агресією щодо України; питання військової юстиції. Зокрема, в цьому контексті проаналізовані 28 рішень ЄСПЛ та зроблені висновки щодо загальних підходів ЄСПЧ щодо існування військової юстиції в країнах Європи та в Україні.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Навчальні посібники:
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
Інше:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

- Розроблений проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України з метою забезпечення участі осіб щодо яких здійснюється досудове розслідування у антитерористичній операції чи заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав проти України» (березень 2022 р.) - Доповідна записка про результати науково-експертної оцінки окремих змін та доповнень, внесених з березня по квітень 2022 р. до Кримінального процесуального Кодексу України ( спільно з членами координаційного бюро з проблем кримінального процесу НАПрНУ) (3 травня 2022 р.) - Пропозиції щодо змін та доповнень до КПК України з метою забезпечення належного здійснення правосуддя в умовах воєнного стану» (Капліна О.В., Шаренко С.Л.) (травень 2022 р. народний депутат України О. Бакумов). - В межах робочої групи, створеної наказом ректора Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, підготовлені рекомендації щодо вдосконалення чинного законодавства, а також розроблено комплекс зразків процесуальних документів щодо фіксування вчинення воєнних злочинів, заяви про вчинення воєнного злочину; заяви про залучення до кримінального провадження як потерпілого тощо (червень 2022 р.).

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

член Науково-консультативної ради при Верховному Суді (за кримінально-правовою спеціалізацією);

14 Прочитані лекції практичним працівникам

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

Голова Спеціалізованої вченої ради ДФ 64.086.048, створеної для проведення разового захисту дисертації Дробчак Людмили Володимирівни на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 08 «Право» за спеціальністю 081 «Право». Тема дисертації: «Процесуальні гарантії неупередженості професійних учасників кримінального провадження». Науковий керівник Туманянц А.Р. Захист відбувся 18 жовтня 2022 року о 14:00 годині у залі № 5 у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого.

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Беру участь у міжнародному проекті Erasmus+ «Модернізація магістерських програм для майбутніх суддів, прокурорів, слідчих з урахуванням європейських стандартів з прав людини» 598471-EPP-1-2018-1-AT-EPPKA2-CBHE-JP (CRIMHUM), який відбувається за програмою Європейського Союзу ERASMUS+.

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від