ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри економічної теорії
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Нечипорук Людмила Володимирівна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

професор

2.2 Науковий ступінь

доктор економічних наук

2.3 Вчене звання

професор

3 Тема науково-дослідницької роботи

Трансформація форм і методів фінансового забезпечення соціально-економічної модернізації України в сучасних умовах

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

2.6

5 Наукова новизна отриманих результатів

Визначено, що головним ризик утворюючим фактором фінансової системи в умовах глобалізації визнано поширення ознак ринкової економіки як самоорганізуючої системи на все світове господарство. Серед факторів нестабільності фінансової системи в умовах глобалізації виокремлено: діяльність мережевих структур фінансових і організаційних систем, що характеризується: несиметричним розподілом інформації, яка, лише на перший погляд, є надмірною, а в реальній дійсності доступна не для всіх і розповсюджується нерівномірно. Встановлено виникнення парадоксу: участь в інформаційно-фінансовій системі за умов недостатності інформації обумовлює нестійкість розвитку та кризи, а неучасть знижує потенціал розвитку в межах ринкової економіки. Уточнено, що в системі ризик-менеджменту ризик може визначатися на рівні ресурсу для підвищення eфeктивнoсті діяльності бізнес-структури. Ризик має такі ж самі характеристики як і фактори виробництва, а саме: вартість та вимір; oбмeжeний простір, та споживчі властивості; здатність забезпечувати результат тощо. Визначено, що страхування необхідно використовувати для забезпечення повного або часткового погашення втрат, пов’язаних з ризиками за рахунок можливостей, що надає використання послуг страхових компаній. Встановлено, що основними цілями страхування у ризик-менеджменті є: підтримка бізнес-структури, що потрапила у кризову ситуацію, шляхом компенсації матеріальних збитків, передбачених дoгoвoрoм страхування, спрямованого на збереження виробничих ресурсів.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Наукові статті:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

Лекції працівникам ТОВ "АСТРАВІР ТЕКНОЛОДЖІ" з питань оптимізації страхового захисту персоналу.

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

Д 64.051.01 (доктора (кандидата) економічних наук, за спеціальністю: 08.00.01 — економічна теорія та історія економічної думки) Харківського національного університету імені В.Н Каразіна

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Participated in the research project “Temporality of digital civilization as an attribute of a publish system” TDCAPS 2021 – 2026 (Certificate of The European Academy of Science LTD)

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

І. Керівництво науковою роботою студентів з підготовки тез доповідей на конференцію: 1) БІЗНЕС, ОСВІТА, КОНСАЛТИНГ: ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ (31.10.2022, м. Харків); 2) Сучасний економічний розвиток: нові моделі бізнесу та консалтингу (12.12.2022, м. Харків); ІІ. Сертифікати активного учасника конференції: 1) Progressive research in the modern world. Proceedings of the 2nd International scientific and practical conference. Boston, USA. (обсяг 0,8 ECTS кредитів); 2) Science and technology: problems, prospects and innovations. Proceedings of the 2nd International scientific and practical conference. CPN Publishing Group. Osaka, Japan (обсяг 0,8 ECTS кредитів); 3) Integration of scientific and modern ideas into practice. Proceedings of the VIII International Scientific and Practical Conference. Stockholm, Sweden (обсяг 0,8 ECTS кредитів).

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від