ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри цивільної юстиції та адвокатури
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Вільчик Тетяна Борисівна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

доцент

2.2 Науковий ступінь

доктор юридичних наук

2.3 Вчене звання

професор

3 Тема науково-дослідницької роботи

«Напрями вдосконалення організації та діяльності адвокатури України у період глобалізації», 2 друк арк.

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

19.5

5 Наукова новизна отриманих результатів

Досліджені актуальні проблеми правового регулювання діяльності інституту адвокатури, реалізації професійних повноважень адвоката у період введення воєнного стану в Україні та дотримання права кожного на професійну правничу допомогу, у тому числі – у кримінальному судочинстві; реформування ринку юридичних послуг в Україні. Проведено порівняльно-правовий аналіз організації та діяльності інституту адвокатури України та країн Європейського Союзу, зокрема, з точки зору історичних аспектів взаємовідносин адвокатури та судової влади, регулювання адвокатської професії та визначення цілей такого регулювання, актуальних проблем подальшого правового визначення місця і ролі інституту адвокатури у системі судової влади; реалізації права особи на безоплатну правову (юридичну) допомогу у цивільному та адміністративному судочинстві; розвитку сучасних інформаційних технологій, тощо. Запропоновані конкретні рекомендації щодо внесення змін та доповнень у чинне законодавство України про адвокатуру та адвокатську діяльність щодо вдосконалення діяльності системи органів адвокатського самоврядування в Україні та реформування ринку юридичних послуг; визначення правового становища адвокатури у системі судової влади, розроблені практичні рекомендації щодо роботи адвоката з цифровими доказами. Сформовані пропозиції щодо вдосконалення роботи органів адвокатського самоврядування, зокрема, у частині забезпечення безпеки адвокатської діяльності та попередження кіберзлочинів.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Підручники:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

Член Науково-консультативної ради при Голові Верховної Ради України. Науково-консультативний висновок до законопроекту 7663 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах».

14 Прочитані лекції практичним працівникам

1. Лекція в мерії м. Вісбаден (Німеччина) у межах циклу лекцій про війну в Україні, проведених Бізнес школою Вісбадену, для практичних працівників та інших осіб на тему : «Інформаційна війна в Україні».7.06.2022. 2. Лекція та участь у дискусії з суддями та адвокатами Центру Юстиції м. Вісбадену (Mainzer Straße) на тему: «Правові та організаційні аспекти діяльності адвокатури у період воєнного стану в Україні» . Лекція організована асоціацією юристів м. Вісбадена у межах циклу лекцій " Управление правосудием в условиях войны - отчеты из Украины". 5.07. 2022. 3.Вільчик Т.Б. «Anwaltshonorar: aktuelle Fragen der rechtlichen Regelung in der Ukraine und in der Welt (Гонорар успіху адвоката: правові та етичні аспекти). „Gegenwart und Zukunft der anwaltlichen Vergütung“ Veranstalter: Institut fьr Anwaltsrecht, Universitдt zu Kоln, 24.11 Donnerstag, 24. November 2022. Кельн. Виступ з доповіддю 4.Вільчик Т.Б. "Гонорар успіху адвоката: шляхи запровадження у законодавстві України". Міжнародна конференція Німецько-українського об’єднання юристів. 2 грудня 2022 року: «Правова система України та вступ до ЄС». Кельн. 2.12.2022. 5.Вільчик Т.Б «Особливості діяльності адвокатури за обставин воєнного стану в Україні». Міжнародна наукова конференція Überwindung des Krieges – rechtliche und wirtschaftliche Perspektiven für eine freie Ukraine. («Подолання війни – правові та економічні перспективи вільної України»). Wissenschaftliche Konferenz, Wiesbaden, Deutschland, 10. Juni 2022. 6.Вільчик Т.Б. «Оптимізація організації та діяльності інституту адвокатури як перспектива його розвитку». /(Сертифікований тренер НААУ, лекція у межах підвищення кваліфікації адвокатів. 16.12.2022).

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

1) Член Спеціалізованої вченої ради Д 64.086.03 в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого. 2) Член вченої ради професорів Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. 3) Заступник Голови ради факультету Адвокатури Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

1. Офіційний опонент по дисертації Каденко О.О. "Правовий статус Національної асоціації адвокатів України". Національний університет «Одеська юридична академія. 25.10.2022.

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Член Німецько-Українського об’єднання юристів (Deutschland, Wiesbaden Institute for Law and Economics).

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від