ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри соціології та політології
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Герасіна Людмила Миколаївна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

професорка

2.2 Науковий ступінь

д.соц.наук

2.3 Вчене звання

професорка

3 Тема науково-дослідницької роботи

«Політичні системи східних країн у політологічному дискурсі» (2,0 д.а.).

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

9.2

5 Наукова новизна отриманих результатів

– проведено науково-евристичний аналіз світової політики і політико-правових процесів у сучасній міжнародній системі, зокрема, в країнах Сходу; – визначені найбільш суттєві риси, притаманні міжнародній системі: це система соціальної взаємодії людей, що керуються політичною волею, свідомістю, інтересами, власною ідентичністю та ціннісними орієнтаціями; ядром глобальної міжнародної системи є стійка система міждержавних політичних стосунків; їй властивий низький рівень зовнішньої та внутрішньої централізації, звідси випливає політико-економічна автономія елементів міжнародної системи; не слід абсолютизувати автономію держав у цій системі, їхня кооперація – не стільки суперництво, скільки необхідність «балансу інтересів», взаємовигідне співробітництво традиційних і нових міжнародних акторів; – сформульовані модерні зміни, що сучасна набула міжнародна система під впливом дії потужних «геополітичних зсувів», які зумовили її турбулентність і трансформацію, зокрема – посткомуністична трансформація країн Східної Європи, Азії та Африки принципово змінила ідеологічні баланси і геополітичну конструкцію планети. Відбулися: стратегічний зсув Балто-Середземноморської дуги на нову геополітичну траекторію – Балто-Черноморську по кордонах РФ з країнами Балтії, України, Грузії; глобальний економічний стрибок Південно-Східної Азії, як субрегіональної системи, обумовлений успіхами наддержав регіону – Японії (економічна міць та інвестиції), Китаю (демографічна і промислова потужність), Південної Кореї, Сінгапуру, Гонконгу (технології); Індії (лідер суспільної демократії). І також – одночасно зростає військово-політичне напруження між Росією та США й НАТО, як геополітичними суперниками (сирійська війна, афганська й іранська проблеми тощо); глобальні санкції застосовані до РФ через анексію Криму і повномасштабну війну в Україні 2022; – доведено, що міжнародна криза займає специфічне місце у розвитку конфліктів на світовій арені – це об’єктивне зростання конфронтації до найвищого політичного рівня, коли криза охоплює, крім безпосередніх учасників, й інші країни континенту. У регіонах світу в 2000-х рр. виникали міждержавні кризові ситуації: «арабо-ізраїльська криза», «югославська криза», «сирійська криза», зрештою – «українська криза» 2014–2021 років, яку загострило повномасштабне вторгнення РФ в нашу суверенну країну у лютому 2022, і сформувало ризики глобального воєнного конфлікту, а отже й розвиток кризи збереження загальної безпеки в світі.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Підручники:
Навчальні посібники:
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

не брала участь

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

не працювала

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

не працювала

14 Прочитані лекції практичним працівникам

не читала

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

немає

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

Член Спеціалізованої Вченої Ради Д 64.051.15 на здобуття наукового ступеня доктора наук зі спец-ті 054 «Соціологія» (22.00.04 – спеціальні та галузеві соціології) у Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна.

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

не було

20.2 Кандидат наук

не було

20.3 Доктор філософії

не було

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

Лауреат - переможиця Конкурсу “Вища школа Харківщини – кращі імена” в номінації «Викладач гуманітарних дисциплін» у 2021/22 навч. році.

22 Співробітництво з закордонними організаціями

не відбулося

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

Участь у науковому заході спільно з Харківською облдержадміністрацією: науково-практична он-лайн конф. з нагоди Дня Європи та Дня науки в Україні «Проблеми державотворення в умовах війни: національний і міжнародно-правовий аспекти» (м. Харків, 20 трав. 2022 р.).

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

не брала

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

немає

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

немає

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від