ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри кримінального права
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Пономаренко Юрій Анатолійович
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

Завідувач кафедри кримінального права

2.2 Науковий ступінь

доктор юридичних наук

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Науково-дослідна робота не планувалася

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

0

5 Наукова новизна отриманих результатів

Науково-дослідна робота не планувалася

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
Інше:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

Проєкт нового КК України Проєкт закону України «Про внесення змін і доповнень до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (щодо кримінальної відповідальності осіб в умовах воєнного або надзвичайного стану)» Проєкт закону України «Про внесення змін і доповнень до Кримінального кодексу України (щодо усунення внутрішніх суперечностей у караності кримінальних правопорушень)» Проєкт Указу Президента України «Про звільнення від кримінальної відповідальності або відбування покарання осіб, які виявили бажання захищати Україну від збройної агресії Російської Федерації»

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

Член науково-консультатвиної ради при Голові Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

Член робочої групи з питань розвитку кримінального права Комісії з питань правової реформи при Президентові України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

1. Організатор і модератор науково-практичного вебінара з актуальних питань кримінального права періоду воєнного стану в Україні для слухачів Національної школи суддів України "Державна зрада і суміжні злочини проти основ національної безпеки України: кваліфікація, розмежування і відповідальність" (02 червня 2022 р., дистанційно) 2. Організатор і модератор науково-практичного вебінара з актуальних питань кримінального права періоду воєнного стану в Україні для слухачів Національної школи суддів України "Питання кваліфікації порушення законів і звичаїв війни та суміжних загальних кримінальних правопорушень" (16 червня 2022 р., дистанційно) 3. Організатор і модератор науково-практичного вебінара з актуальних питань кримінального права періоду воєнного стану в Україні для слухачів Національної школи суддів України "Національні і міжнародні механізми реалізації кримінальної відповідальності за воєнні злочини" (30 червня 2022 р., дистанційно) 4. Виступ на вебінарі-семінар для суддів та помічників суддів місцевих та апеляційних судів на тему «Проєкт нового Кримінального кодексу України: основні новели» (Львівське та Одеське регіональні відділення Національної шкоди суддів України, 04 серпня 2022 р., дистанційно); 5. Виступ на вебінарі-семінар для адвокатів у Вищій школі адвокатури на тему «Проєкт нового Кримінального кодексу України: основні положення» (30 листопада 2022 р., дистанційно).

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

Немає

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

Надав згоду бути членом спеціалізованої вченої ради Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого з присудження наукового ступеня доктора юридичних наук за спеціальністю 12.00.08.

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

Не був

20.2 Кандидат наук

Не був

20.3 Доктор філософії

Лутчин В. І. Класифікація кримінальних правопорушень за кримінальним правом України та Республіки Польща: порівняльна характеристика : Дис. ... доктора філософії в галузі права 081. Захищена 21.01.2022, Львів: Львівськ. держ. ун-т внутр. справ, 2022.

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

1. Співробітництво з NORLAU Probation Project (Норвегія), що триває з 2020 р.: взяв участь в організації та проведенні робочої зустрічі з питань впровадження в Україні норвезького досвіду пробації та комбінованих покарань (3 лютого). Проєкт призупинений через воєнний стан в Україні; 2. Лектор з кримінального права на Юридичному факультеті Вільнюського університету, Литовська Республіка (0,5 ставки, дистанційна робота); 3. Програма "International and human rights law supporting Ukraine; Asylum and refugee policies" (Даремський університет, Велика Британія); 4. Договір про співпрацю з Університетом м. Фоджа (Республіка Італія) щодо розробки спільних PHd-програм. 5. Програма «Справедливість для всіх» (Офіс USAID: Відділ сприяння розвитку демократії та врядування), Контракт № 72012121C00002, Проєкт № REQ-121-21-000006 6. Експерт з кримінального права, ОБСЄ, Програма верховенства права та прав людини, (Project #, UB/ExB RLHR, 3200539 UB, договір № 111/2022). 7. Член робочої групи з реалізації проєкту № EUAM6.1.4BP604: «Підтримка розробки нового Кримінального кодексу» (“Support of development of the new Criminal Code”) спільно з Консультативною місією Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (КМЄС в Україні).

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

Не брав

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

Науково-правовий висноком щодо звернення від адвоката Адвокатського об’єднання «ДСА ГРУП» Пилипенка Олександра Івановича (від 07.09.2022 р. № 17/1-699-22) (через Науково-дослідну службу Університету)

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

Диплом на І місце в Конкурсі імені Святого Володимира за краще науково-правниче видання у номінації "Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право; кримінальний процес та криміналістика" (за монографію "Загальна теорія визначення караності кримінальних правопорушень") Подяка начальника відділу прикордонної служби "Краснопілля" (03.08.2022) Подяка спеціального підрозділу "Кракен" (жовтень 2022) Подяка командира військової частини А-0336 (18.10.2022)

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

В рамках проєкту Комісії з питань юридичної освіти та обізнаності МОН України спільно з Координатором проєктів ОБСЄ в Україні провів публічні вебінари: 1) "За законами воєнного часу: кримінальне право України в умовах воєнного стану (частина 1: Цивільні особи)" (14.06.2022). Запис: https://youtu.be/bu5jGrj92fg 2) "За законами воєнного часу: кримінальне право України в умовах воєнного стану (частина 2: Військовослужбовці)" (16.06.2022). Запис: https://youtu.be/xvOfQu5hnZo

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від