ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри трудового права
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Ярошенко Олег Миколайович
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

професор

2.2 Науковий ступінь

доктор юридичних наук

2.3 Вчене звання

професор

3 Тема науково-дослідницької роботи

Правові проблеми відшкодування моральної шкоди потерпілим працівникам від нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

36.2

5 Наукова новизна отриманих результатів

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що проведена дослідження є першою в українській правовій доктрині соціального забезпечення комплексною теоретико-правовою роботою, в якій на підставі детального аналізу досягнень учених у галузі трудового права і права соціального забезпечення, а також системного опрацювання національного законодавства у сфері соціального забезпечення проведено дослідження відшкодування моральної шкоди, заподіяної працівникам унаслідок нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань. Зазначене дозволило обґрунтувати низку нових теоретичних положень, підготувати практичні рекомендації і пропозиції з досліджуваних питань, запропонувати авторську методику відшкодування моральної шкоди, отриманої трудівником унаслідок нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання, і довести можливість її застосування на практиці.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Підручники:
Навчальні посібники:
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
Інше:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

-Закон України Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю; -Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проходження служби цивільного захисту; -Закон України Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні і надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном; -Закон України Про внесення зміни до статті 40 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо оптимізації заробітної плати при обчисленні пенсії за періоди страхового стажу під час воєнного стану; -Закон України Про внесення змін до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо призначення і виплати одноразової грошової допомоги; -Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових відносин з нефіксованим робочим часом.

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

-

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

- Член 2-х робочих груп Національної ради з відновлення України від наслідків війни; - Член Науково-консультативної ради при Голові Верховної Ради України; - Член експертної ради Міністерства освіти і науки України з питань проведення експертизи дисертацій з юридичних наук.

14 Прочитані лекції практичним працівникам

1. 13 квітня 2022 р. «Центр правової підтримки осіб, постраждалих внаслідок військового вторгнення» Національної академії правових наук України та ДВНЗ «Ужгородський національний університет» із залученням фахівців Закарпатського обласного центру зайнятості та управління Держпраці в Закарпатській області провели семінар «Новації у трудовому законодавстві в умовах воєнного стану». Виступив із доповіддю на тему «Організація трудових відносин і забезпечення прав працівників в умовах воєнного стану». 2. 12 травня 2022 р. відбувся вебінар на тему «Трудові відносини в умовах воєнного стану: робочий час та оплата праці». Спікер – Олег Ярошенко, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України. Проект організовано Commission on Legal Education and Awareness, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого та Асоціація юридичних клінік України - АЮКУ за підтримки: Міністерство освіти і науки України та OSCE Project Co-ordinator in Ukraine. Проект спрямований на роз'яснення актуальних юридичних питань громадян України. Трансляція відбулася на YouTube-каналі Комісії з питань юридичної освіти та обізнаності. Посилання: https://www.youtube.com/watch?v=ujlaCX03F2o 3. 7 червня 2022 р. проведений вебінар на тему «Соціальний захист населення в умовах воєнного стану». Спікер – Олег Ярошенко, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України. Проект організовано Commission on Legal Education and Awareness, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого та Асоціація юридичних клінік України - АЮКУ за підтримки: Міністерство освіти і науки України та OSCE Project Co-ordinator in Ukraine. Проект спрямований на роз'яснення актуальних юридичних питань громадян України. Трансляція відбулася на YouTube-каналі Комісії з питань юридичної освіти та обізнаності. Посилання: https://www.youtube.com/channel/UCiNvmmG3Y41CflwGX-ANO0Q

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

Немає

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

Спеціалізована вчена рада Д 64.086.01 Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

Підготовлено відгук на автореферат Бурака В.Я. на тему «Правовий механізм захисту трудових прав і законних інтересів працівників».

20.2 Кандидат наук

-

20.3 Доктор філософії

Опонент: Дігтяренко Ганни Володимирівни на тему: «Трудова функція як обов’язкова умова трудового договору за законодавством України»; Крайза Олександра Ігоровича на тему: «Принципи правового регулювання праці адвокатів»; Галушки Владислава Олеговича на тему: «Правове регулювання службових розслідувань в органах прокуратури»; Глушкової Дар’ї Валентинівни на тему: «Правове регулювання дисциплінарних проваджень за трудовим законодавством України»; Яреська Богдана Володимировича на тему: «Принципи правового регулювання праці суддів».

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

Не був

22 Співробітництво з закордонними організаціями

– JURAJ DOBRILA UNIVERSITY OF PULA, Хорватія; – BUSINESS SCHOOL PAR, Хорватія; – PAR University College, Хорватія; – University of Rijeka, Хорватія; – University of Warsaw, Польща; –International legal communication research center; – У рамках двосторонньої співпраці між Міністерством освіти і науки України та Координатором проектів ОБСЄ в Україні одним із найбільш актуальних проектів визнано підготовку сучасного електронного підручника з трудового права. Сформовано авторський колектив підручника, затверджено технічні завдання його членам і тайм лайн. За результатами проведеної роботи підготовлено підручник.

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

Не приймав

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

ТОВ «Міжнародний центр фінансово-економічного розвитку – Україна» (підвищення професійних компетентностей)

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

Не отримував

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від