ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри конституційного права України
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Слінько Тетяна Миколаївна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

завідувачка кафедри

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

професорка

3 Тема науково-дослідницької роботи

Інформаційна діяльність як об’єкт конституційно-правового регулювання

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

14.3

5 Наукова новизна отриманих результатів

Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що завдяки комплексному аналізу конституційно-правових норм і ґрунтовному вивченню досвіду конституційно-правової регламентації інформаційної діяльності в Україні й зарубіжних країнах, вона розглянута саме як об’єкт конституційно-правового регулювання, з’ясовано її суть і особливості, сформульовано визначення поняття. Запропоновано під інформаційною діяльністю як об’єктом конституційно-правового регулювання розуміти сукупність дій, спрямованих на задоволення інформаційних потреб громадян, юридичних осіб і держави, що вчиняються її суб’єктами в межах і спосіб, що не суперечать визнаним законодавством і не порушують прав і свобод інших осіб. Констатовано, що з метою задоволення інформаційних потреб органи державної влади й місцевого і регіонального самоврядування створюють спеціальні служби, системи, мережі, бази і банки даних. Акцентовано, що задля уникнення конфліктів, непорозумінь і запобігання порушенням порядок їх створення, структура, права й обов’язки визначаються Кабінетом Міністрів України або іншими органами державної влади, а також органами публічної влади. Доведено, що це цілком виправдано, оскільки держава виступає гарантом забезпечення свободи інформаційної діяльності задля своєчасного отримання різноманітних відомостей, що підтверджує відкритість і прозорість її діяльності, а отже, зобов’язана постійно дбати про своєчасне створення, належне функціонування і розвиток інформаційних систем, мереж, банків і баз даних у всіх напрямах інформаційної діяльності. Обґрунтовано, що на шляху до членства в Європейському Союзі Україна має ухвалити спеціальний Закон «Про медіа в Україні» задля приведення вітчизняної нормативно-правової бази у відповідність до Директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги і надання повноважень незалежному медіарегулятору.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Навчальні посібники:
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
Інше:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

не приймала

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

Член науково-консультативної ради Конституційного Суду України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

не читала

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

не отримувала

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

Виступила опонентом у спеціалізованій вченій раді у Бзової Л.Г. «Принцип обґрунтованості рішень Конституційного Суду України», поданої на здобуття ступеня доктора філософії в галузі знань 08 «Право» за спеціальністю 081 «Право» (у спеціалізованій вченій раді ДФ 76.051.014 Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, (21 грудня 2021 р. м. Чернівці).

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

не була

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Член Німецько-Українського об’єднання юристів (Deutsch-Ukrainische Juristenvenvereinigung e.V. (DUJV)

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

не брала

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

Науково-правовий висновок щодо можливих ризиків у разі ухвалення в представленій редакції законопроекту «Про самоврядування в сфері охорони здоров’я України», який оприлюднено 05.11.2021 р. на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я - на звернення Національного фармацевтичного університету від 05.01.2022 р. вх. № 7/62. (спільно з доц. Берченко Г.В.).

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

Отримала Грамоту Голови Конституційного Суду України за вагомий внесок у розвиток конституційного судочинства України, активну участь у роботі Науково-консультативної ради Конституційного Суду України та з нагоди дня заснування Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (08 листопада 2022 року).

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Підвищення кваліфікації: Сертифікат Підвищення кваліфікації за програмою наукового семінару для науково-педагогічних працівників «Неформальний конституціоналізм» (Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого Інститут післядипломної освіти) (Реєстраційний № 1530) від 19 листопада 2021 року. (1. Кредит ЄКТС (30 годин)). Член організаційного комітету Круглого столу: "Конституційно-правові доктрини у судовій діяльності", який відбувся 10.12.2021 на базі кафедри конституційного права України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Член організаційного комітету Міжвузівського круглого столу "Український конституціоналізм в умовах війни", який відбувся 29.06.2022. (м. Чернівці. Співорганізатори: Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Львівський національний університет імені Івана Франка). Член організаційного комітету VI Міжнародної науково-пракртичної конференції "Сучасні виклики та актуальні проблеми судової реформи в Україні", яка відбулася 21.10.2022. Член організаційного комітету міжнародної наукової конференції «Український конституціоналізм: виклики, народжені свободою» (ХV Тодиківські читання), яка відбудеться 23 грудня 2022 року.

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від