ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри цивільного права №2
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Тупицька Євгенія Олександрiвна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

доцент кафедри цивільного права № 2

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Проблеми цивільно-правового захисту прав учасникв кредитних відносин в Україні

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

1.85

5 Наукова новизна отриманих результатів

Висвітлюються проблеми, що виникають у зв’язку з порушеннями суб’єктивних цивільних прав учасників кредитних правовідносин.Аналізується правова природа цивільно-правового захисту прав суб’єктів кредитування. Встановлюються особливості суб’єктного складу таких відносин, визначається специфіка комплексного правозахисного механізму досліджуваних прав та способів їх захисту. Обґрунтовується результативність використання окремих способів захисту прав учасників кредитних відносин, з урахуванням особливостей їх правової природи, суб’єктного складу, наслідків та ефективності. Досліджуються особливості використання учасниками кредитних відносин таких способів самозахисту як відмова від договору, його припинення, розірвання та зміна умов зобов’язання. Встановлюється, що зміна умов договору за домовленістю сторін є дієвим способом самозахисту прав учасників кредитних правовідносин. Вона може здійснюватися шляхом реструктуризації заборгованості позичальника, шляхом заміни кредитора у зобов’язанні (цесія), чи іншими не забороненими чинним цивільним законодавством України способами. Обґрунтовується висновок про необхідність впровадження такого способу самозахисту прав учасників кредитних відносин, як медіація, а також інших правових засобів позасудового врегулювання спору. Акцентується увага на можливостях використання встановлених законодавством правових моделей способів забезпечення виконання зобов’язання у якості інструментів захисту прав суб’єктів кредитування, що застосовуються не лише для забезпечення прав кредитора, але й інших учасників досліджуваних відносин. Аналізується можливість вдосконалення вітчизняної практики застосування застави, як способу забезпечення виконання кредитного зобов’язання шляхом впровадження нових інструментів, коли банк бере в заставу певний пул (сукупність) активів без їх чіткої ідентифікації і можливістю їх заміни Робиться висновок, що сучасний стан договірної практики свідчить про існування певних проблем їх застосування.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Наукові статті:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

Відсутня

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

Відсутня

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

Відсутня

14 Прочитані лекції практичним працівникам

Відсутні

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

Відсутні протягом звітного періоду

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

Спеціалізована вчена рада ДФ 64.086.047, створена для проведення разового захисту дисертації Шинкарьової Є.В. Спеціалізована вчена рада ДФ 64.086.028, створена для проведення разового захисту дисертації Майни Г.Є. Спеціалізована вчена рада ДФ 64.086.031, створена для проведення разового захисту дисертації Яковлєва Д.О.

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

Майна Г. Є. Публічна обіцянка винагороди як вид недоговірних зобов'язань. Яковлєв Д. О. Договір про конфіденційність в цивільному праві Украни. Шинкарьова Є. В. Зобов'язання, нерозривно повязані з особою боржника або кредитора за цивільним законодавством України.

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

Не була.

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Відсутнє

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

Відсутнє

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

Відсутнє

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

Відсутні

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Стажування, підвищення кваліфікації. 1. З 14 по 21 лютого 2022 р. взяла участь у міжнародному підвищенні кваліфікації, вебінар на тему: «Акадкмічна доброчесність при підготовці магістрів та здобувачів доктора філософії в країнах Європейського союзу та України», що був проведений компанією «наукові публікації – Publ.Science» м. Люблін, Польша, тривалість циклу 45 годин або 1,5 кредити ЄКТС. 2. Всеукраїнське науково-педагогічне підвищення кваліфікації 3 травня – 13 червня 2022 року «Освітній процес в умовах воєнного стану в Україні». тривалість циклу 180 годин або 6 кредити ЄКТС.

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від