ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри криміналістики
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Шевчук Віктор Михайлович
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

професор

2.2 Науковий ступінь

доктор юридичних наук

2.3 Вчене звання

професор

3 Тема науково-дослідницької роботи

Теоретико-прикладні засади розроблення криміналістичних інновацій та впровадження їх у практику (2 друк. арк.)

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

12

5 Наукова новизна отриманих результатів

Розроблено поняття та ознаки криміналістичних інновацій, сформовано теоретико-методологічні засади формування криміналістичної інноватики як нового наукового напряму у криміналістиці. Запропоновано криміналістичну інноватику розглядати як науковий напрям, а також як специфічну діяльність уповноважених законом суб’єктів. Обгрунтовано, що така наукова концепція має яскраво виражений синтетичний характер, а її створення є результатом дії закону інтеграції та диференціації знань у криміналістиці. Практичне застосування криміналістичних інновацій здійснюється спеціальними суб’єктами, що забезпечує кваліфікованість, ефективність і результативність використання розроблених і впроваджених у практику інноваційних засобів. При цьому суб’єктами криміналістичної інноватики у відповідних видах і формах її застосування є слідчий, експерт, прокурор, суддя, співробітники оперативних підрозділів. Методологічним підґрунтям розроблення і впровадження криміналістичних інновацій у правозастосування є діяльнісний, системно-структурний і технологічний підходи, використання яких є перспективними для формування криміналістичної інноватики. Комплексний підхід у розробленні та формуванні криміналістичної інноватики є методологічним фундаментом для подальших досліджень цієї проблематики. Обгрунтовується, що процес побудови криміналістичної інноватики як окремої криміналістичної теорії поки що не можна визнати завершеним із причин значної кількості неузгоджених, нерозроблених та дискусійних питань. У сучасних умовах концепція криміналістичної інноватики нині ще не досягла рівня окремої криміналістичної теорії і перебуває на стадії формування. У криміналістиці натепер створено наукові передумови для розроблення та формування криміналістичної інноватики, що потребує подальших наукових досліджень.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Наукові статті:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

Підготовлено пропозиції та зауваження до проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо питань дослідницької інфраструктури та підтримки молодих вчених» на виконання доручення Міністра освіти і науки України С. Шкарлета (В.Ю. Шепітько, В.М. Шевчук, Г. К. Авдєєва, М.О. Соколенко) 27.05.2022 р.; Шепітько В. Ю., Шевчук В. М., Авдєєва Г. К. та ін. Пропозиції та зауваження фахівців Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса НАПрН України щодо проєктів Законів України «Про приватну детективну діяльність» (№ 3010 від 04.02.2020 р.) та «Про приватну детективну (розшукову) діяльність» (№ 3010-1 від 18.02.2020 р.) (В. Ю. Шепітько, В. М. Шевчук, Г. К. Авдєєва, Н. В. Павлюк та ін.). Збірник нормопроєктної та науково-аналітичної діяльності фахівців Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса Національної академії правових наук України у 2020 р.: проєкти нормативних актів, науково-правові висновки, пропозиції та зауваження до законодавства / [упоряд.: В. С. Батиргареєва, Д. П. Євтєєва, В. І. Борисов та ін.] ; НДІ вивч. проблем злочинності ім. акад. В. В. Сташиса Нац. акад. прав. наук України. Харків : Право, 2021. С. 336-354.(не увійшло до звіту за 2021 р.).

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

не приймав участь

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

не приймав участь

14 Прочитані лекції практичним працівникам

не читав

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

не маю

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

Член спеціалізованної вченної ради з присудження наукового ступеня доктора наук Д. 41.086.06, Національний університет "Одеська юридична академія". Профіль ради : 12.00.09 "Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність". Голова разової спеціалізованої ради по захисту дисертації доктора філософії Вилцан Анастасія Олександрівна за темою «Інститут відшкодування (компенсації) шкоди, завданої особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду в кримінальному процесі», спеціальність 081 «Право». Захист відбувся 22 січня 2022 року. Спеціалізована вчена рада ДФ 64.068.040.

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

не був

20.2 Кандидат наук

не був

20.3 Доктор філософії

не був

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

не був

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Встановлено наукові зв’язки (участь у зарубіжних конференціях, рецензування наукових видань та ін.) з вищими навчальними закладами Литви (Університет Миколаса Ромеріса), Латвії (Юридичний факультет Ризького університету імені Страдиня), Польщі (Варшавський університет), Австрії (Грацький університет). Член Міжнародного Конгресу Криміналістів (INGO «Criminalists Congress») з 2012 року.

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

не приймав

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

не приймав

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

не має

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Захист дисертації доктора філософії Парфило Ігор Васильович «Криміналістична характеристика та основи розслідування фальсифікації та обігу фальсифікованих лікарських засобів», поданій на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 081 «Право». Відбувся захист 20 січня 2022 року. Спеціалізована вчена рада ДФ 64.068.044. Науковий керівник Шевчук Віктор Михайлович.

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від