ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри міжнародного права
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Сенаторова Оксана Василівна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

Доцент

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Правова кваліфікація опосередкованих (proxy) збройних конфліктів, 1,5 друк.арк.

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

1.5

5 Наукова новизна отриманих результатів

Визначено поняття міжнародних опосердкованих (proxy) збройних конфліктів та їх правовий режим. На основі аналізу судової практики міжнародних судів визначені програлини правового регулювання таких типів конфліктів. Здійснено правову кваліфікацію збройного конфлікту на території України як міжнародного збройного конфлікту, що розпочався у 2014 р., визначено у чому проявлявся опосередкований характер цього конфлікту. Визначено критерії опосередкованої окупації та її правового режиму в контексті збройного конфлікту між РФ та Україною. Визначено статус учасників цього конфлікту.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Наукові статті:
Інше:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

1. Постанова Верховної Ради України; Склад колегіального органу від 01.07.2022 № 2351-IX "Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України" 2. Постанова Верховної Ради України; Звернення від 30.08.2022 № 2546-IX "Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, інституцій Ради Європи, Європейського Союзу, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Міжнародного комітету Червоного Хреста, парламентів та урядів іноземних держав щодо порушення Російською Федерацією та підконтрольними їй де-факто окупаційними органами норм міжнародного гуманітарного права стосовно військовополонених захисників та захисниць України"

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

1. Консультант Уповновженого Верховної Ради України з прав людини, співавтор Спеціальної Доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань додержання прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ проти України (за період з 24 лютого - 31 жовтня 2022 р.). 2. Надання консультацій голові Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

1. Членкиня Комісії з питань правової реформи при Президентові України; 2. Координаторка Робочої групи з питань захисту жертв збройних конфліктів Міжвідомчої комісії з імплементації норм МГП в Україні; 3. Екпертка Міжнародної ради з питань злочинів, скоєних у воєнних конфліктах, при Офісі Генерального прокуратура України.

14 Прочитані лекції практичним працівникам

1. Особиста лекція для Національної школи суддів України "Застосування міжнародного гуманітарного і міжнародного кримінального права в контексті збройного конфлікту на території України", 28 жовтня 2022 р. URL: http://nsj.gov.ua/ua/news/osoblivosti-zastosuvannya-mijnarodnogo-gumanitarnogo-prava-i-mijnarodnogo-kriminalnogo-prava-v-konteksti-rosiysko-ukrainskogo-zbroynogo-konfliktu/ 2. Співучасть у Всеукраїнському вебінарі Національної школи суддів України “Окремі кримінальні правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку”, 26 серпня 2022 р. URL: http://nsj.gov.ua/ua/about/announcement/26-serpnya-2022-roku-vseukrainskiy-vebinar-dlya-suddiv-i-pomichnikiv-suddiv-mistsevih-zagalnih-ta-apelyatsiynih-sudiv-okremi-kriminalni-pravoporushennya-proti-miru-bezpeki-ludstva-ta-mijnarodnogo-pravoporyadku/ 3. Лекція на тему "Учасники збройного конфлікту" в рамках міжнародного курсу лекцій з міжнародного гуманітарного права, 20-24 червня 2022 р. за участі міжнародних експертів. 4. Лекція "Introduction to International humanitarian law" під час 7th Jessup Summer School, 20 серпня 2022 р.

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

Стипендіат VolkswagenStiftung у Leibniz-Institut für Ost- und Südosteuropaforschung, Regensburg

22 Співробітництво з закордонними організаціями

1. Запрошений науковий співробітник Робочої групи "Спостереження, документування та аналіз порушень прав людини, гуманітарного та міжнародного кримінального права на території України" Інституту Лейбніца (Leibniz-Institut für Ost- und Südosteuropaforschung, Regensburg); 2. Експерт Ради Європи; 3. Експрт МКЧХ і рецензент Коменатря МКЧХ до Женевської конвенції (IV) 1949 р. 4. Fellow of the National Institute of Military Justice (NIMJ), the USA. 5. Member of Association Internationale De Droit Penal. 6. Member of the European Society of International Law. 7. Partnerschaftsverein Charkiw-Nürberg, співробітництво в якості експерта з міжнародного права.

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

1. Керівництво Модулем Жана Моне «Promoting the EU Values in Transitional Justice Policies» в рамках гранту Єврокомісії ERASMUS-JMO-2021-CHAIR+ERASMUS-JMO-2021-COE+ERASMUS-JMO-2021-MODULE. 2. Участь у Грантовому Проєкті «Протидія вбивствам із застосуванням зброї масового знищення» (ЗМЗ) в Україні шляхом підвищення місцевої спроможності виявляти та реагувати на загрози її розповсюдження» (грантова угода № SISNCT21CA3038 з Державним департаментом США. 3. Організація VI Харківського Міжнародного Юридичного Форуму, 4-7 жовтня 2022 р. - Перша панельна дискусія 'PROTECTION OF WAR VICTIMS IN UKRAINE". URL: https://legalforum.nlu.edu.ua/en/events/protection-of-war-victims-in-ukraine/ 4. Участь у створенні та роботі міжнародного проєкту Фундації "Соняшники" - мережі експертів, створеної для збору інформації про злочини, вчинені в Україні з 24 лютого 2022 р. Фундація напряму співпрацює з Міжнародним Кримінальним Судом. URL: https://projectsunflowers.org/ 5. Участь у спільному міжнародному проєкті USAID та Asser Institue для підготовки навчального курсу з міжнародного кримінального права і процесу (англ. мовою). 6. Експертні консультації для суддів Верховного Суду, співробітників Прокуратури, СБУ, НАБУ, Тренінгового центру прокурорів України, та ін. органів України. 7. Участь у 7th Jessup Summer School у якості лектора, 20 серпня 2022 р. Тема лекції "Introduction to IHL" 8. Організація та проведення міжнародного вебінару за участі д-ра Yael Vias Gvirsman, head of ICL-IHL Clinic, Reichman University, Israel, 25 June 2022. 9. Організація та проведення міжнародного курсу лекцій з міжнародного гуманітарного права, 20-24 червня 2022 р. за участі міжнародних експертів.

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від