ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри кримінального процесу
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Дроздов Олександр Михайлович
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

Доцент

2.2 Науковий ступінь

Доктор юридичних наук

2.3 Вчене звання

Професор

3 Тема науково-дослідницької роботи

Роль практики ЄСПЛ у формуванні національної парадигми забезпечення прав людини у кримінальному провадженні.

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

2

5 Наукова новизна отриманих результатів

Досліджено правову природу рішень ЄСПЛ та їх вплив на формування доктрини кримінального процесу в аспекті захисту прав людини. Окрему увагу приділено питанням впливу практики ЄСПЛ на формування правових висновків Верховного Суду та юридичних позицій Конституційного Суду України

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Коментарі:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

Розробник роз’яснення Ради адвокатів України щодо режиму роботи адвоката, які було затверджено 15 грудня 2021 року рішенням РАУ № 138

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

Член Комісії з питань правової реформи при Президентові України. Член науково-консультативної ради при Верховному Суді. Член науково-консультативної ради при Конституцийному Суді України. Член науково-консультативної ради при Національній асоціації адвокатів України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

- Прочитані лекції адвокатам з питань застосування практики Європейського суду з прав людини під час практикумів, організованих юридичним журналом "Право України" та юридичним порталом "Ratio Decidendi" і акредитованих Національною асоціацією адвокатів України, які відбулися 25 березня 2022 року, 7 жовтня 2022 року, 14 жовтня 2022 року та 4 листопада 2022 року URL: https://rd.ua/ua/news. - Захід 23 лютого 2022 року з підвищення кваліфікації адвокатів, який акредитовано Національною асоціацією адвокатів України на тему: "Вузький коридор" спеціальної конфіскації: сучасні виклики та вектор розвитку судової практики" (спільно з проф. І.В. Гловюк). - Вебінар 15 березня 2022 року з підвищення кваліфікації адвокатів, який акредитовано Національною асоціацією адвокатів України на тему: "Новели КПК України (за Законами України від 15 березня 2022 року" (спільно з проф. І.В. Гловюк).

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 114627: Літературний письмовий твір "Особливий режим досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного стану: науково-практичний коментар Розділу IX-1 Кримінального процесуального кодексу України" Автори: Гловюк І., Дроздов О., Тетерятник Г., Фоміна Т., Рогальська В., Завтур В.

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

Опонент на захисті дисертації Марченко Тетяни Юріївни за темою: «Право підозрюваного, обвинуваченого мати час і можливості, необхідні для підготовки свого захисту: теорія і практика реалізації у кримінальному провадженні України», підготовленої на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 081 «Право.

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Адвокат. Голова Галузевої експертної ради з галузі знань 08 “Право” Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Заслужений юрист України.

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від