ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри прав людини та юридичної методології
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Максимов Сергiй Iванович
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

Професор

2.2 Науковий ступінь

д.ю.н.

2.3 Вчене звання

професор

3 Тема науково-дослідницької роботи

Доктрина природного права у практичному вимірі: історичний досвід та сучасність

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

2

5 Наукова новизна отриманих результатів

Наукова новизна отриманих результатів полягає насамперед у зміні вектору дослідження проблеми праворозуміння з абстрактного, далекого від практичного застосування до системного поєднання методологічної фундаментальності з аналізом та рекомендаціями по практичному розв’язанню нагальних проблем. Суть дослідження полягає у критичному переосмисленні природи та поняття права з позицій природно-правового підходу (у протиставленні з позитивістським) у перспективі його практичного застосування (включаючи такі сфери, як джерела права, верховенство права і права людини, проблеми права і війни у контексті збройної агресії РФ проти України та ін.). Узагальнено історичний досвід застосування природно-правової аргументації (формула Радбруха) у Нюрнберзькому процесі та у «справі охоронців кордону» в Німеччині як підстави для обґрунтування створення та методологічного забезпечення функціонування спеціального трибуналу за агресію (як альтернативу МКС для переслідування злочину агресії проти України).

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

немає

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

немає

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

немає

14 Прочитані лекції практичним працівникам

немає

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

немає

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

Спеціалізована вчена рада з присудження наукового ступеня доктора наук Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого за спеціальністю 12.00.12 «Філософія права» Спеціалізована вчена рада з присудження наукового ступеня доктора наук Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого за спеціальністю 12.00.02 «Конституційне право, муніципальне право»

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

не був

20.2 Кандидат наук

не був

20.3 Доктор філософії

не був

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

Ukraine Scholarship від Австрійської академії наук на 2 місяці з 16 травня по 15 липня 2022 р. Проєкт: «Релативний підхід до права і моралі»; Дослідницький грант Фонду Центрально-Європейського університету Будапешту «Стипендія вчених під загрозою KEA», тривалість шість місяців з 1 Травня 2022 р. по 31 Жовтня 2022 р.

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Міжнародна асоціація філософії права і соціальної філософії (IVR) В межах ХХХ Всесвітнього Конгресу з філософії права і соціальної філософії (IVR), 3-8 липня 2022 р., Бухарест (Румунія) проведення Пленарній панелі Президента IVR "Війна в Україні та філософія права" (учасники: Маттіус Мальман, Швейцарія, Президент IVR; Сергій Максимов, Юлія Разметаєва, Наталія Сатохіна, Олена Уварова, Дмитро Вовк, Олексій Стовба, усі - Харків, Україна) https://www.ivr2022.org/presidents-plenary-panel/ Віденський університет Спільний проєкт: проф. Олександер Сомек, Інститут правової філософії, юридичний факультет, Університет Відня та Сергій Максимов, кафедра теорії і філософії права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Тема: "Релативний підхід до права і моралі" Центрально-Європейський університет (Відень, Австрія) Спільний проєкт кафедри теорії прав людини та юридичної методології Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та кафедри філософії Центрально-Європейського університету, Відень: Дискусійна панель «Право і війна: голоси філософів» в межах VI Харківського міжнародного юридичного форуму.

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

немає

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

немає

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

немає

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

немає

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від