ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри господарського права
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Давидюк Олександр Миколайович
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

доцент

2.2 Науковий ступінь

к.ю.н.

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Господарсько-правове забезпечення реалізації форм трансферу технологій

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

8.85

5 Наукова новизна отриманих результатів

В межах чинного законодавства України не ідентифіковано жодних форм (способів) трансферу (передачі прав) на техноогії. Це питання потребує негайного усунення в межах плану робота законодавця. Дослідження фактичних відносин у сфері обігу технологій, дозволяє встановити, що обмін технологіями відбувається і відбувається на підставі певних регуляторів. Запропоновано внести зміни до положень чинного законодавства України та відобразити в ньому наступне: 1) Класифікацію форм трансферу технологій на публічно-правові та приватно-правові. 2) До публічно-правових форм трансферу технологій віднести наступні: (а) публічні закупівлі; (б) державне завдання; (в) примусове вилучення технологій для суспільних потреб; (г) примусове вилучення прав на технологію для суспільних потреб; (д) безоплатна передача прав на технологію для задоволення суспільних потреб; (е) покладення обов'язку пріоритетного використання технології на території України та/або для потреб України; 3) До приватно-правових форм трансферу технологій слід віднести: (а) договірну форму трансферу технологій; (б) корпоративну форму трансферу технологій; (в) форму трансферу технологій яка заснована на правочинах відмінних від договору. В якості особливої форми трансферу технологій, слід віднести академічне підприємництво.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Навчальні посібники:
Наукові статті:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

1) Прийнято участь у підготовці зауважень та пропозицій до Проекту Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження порядку створення та функціонування регіональних центрів трансферу технологій", який підготовлено Міністерством освіти і науки України. Посилання для доступу - https://mon.gov.ua/storage/app/media/gromadske-obgovorennya/2022/07/25/HO.proyekt.post.KMU-Pro.zatv.poryadku.stv.funktsion.rehion.tsentriv.transf.tekhn.25.07.2022.docx; 2) Прийнято участь у підготовці зауважень та пропозицій до Проекту Постанови Кабінету Міністрів України "Про реалізацію експериментального проєкту із створення на базі закладів вищої освіти та наукових установ мережі стартап-школа— інкубатор—акселератор", який підготовлено Міністерством освіти і науки України. Посилання для доступу - https://mon.gov.ua/storage/app/media/gromadske-obgovorennya/2022/04/02/HO.proyektu.post.KMU-S.SH.I.A.02.04.22.rar 3) Входжу до складу робочої групи із підготовки проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання діяльності у сфері трансферу технологій»;

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

Участі не приймав

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

Участі не приймав

14 Прочитані лекції практичним працівникам

04 жовтня 2022 р., в межах вебінарів з підвищення кваліфікації на тему «Трансформація науки в бізнес: можливості для комерціалізації», організованих Державною науковою установою «Український інститут науково-технічної експертизи та інформації», було прочитано дві лекції (чотири академічних години) на наступні теми: "Поняття та ознаки технології в чинному законодавстві України", та "Трансфер технологій. Форми трансферу технологій в Україні".

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

Відсутні

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

Участі не приймав

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

Участі не приймав

20.2 Кандидат наук

Участі не приймав

20.3 Доктор філософії

Участі не приймав

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

Ні

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Участі не приймав

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

Участі не приймав

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

Участі не приймав

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

Не отримував

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Є рецензентом наукового журналу "Право та інновації (ПтІ)" - ISSN 2518-1718 (Online), ISSN 2311-4894 (Print), http://pti.org.ua/

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від