ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри кримінально-правової політики
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Сметаніна Наталiя Володимирівна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

доцент

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Детермінація домашнього насильства (1,5 друк.арк.)

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

2

5 Наукова новизна отриманих результатів

В умовах воєнного стану в Україні проблема домашнього насильства поглиблюється. Це спричинятиме значні економічні втрати для держави. Тому дослідження проблеми домашнього насильства має залишатись пріоритетним завданням. Обґрунтовано необхідність осмислення державою і суспільством ціни домашнього насильства, адекватної кримінологічної оцінки її негативних наслідків, впровадження в практику відповідних методів обчислення кількісно-якісних вимірів ціни; Удосконалено: концептуальні положення про змістовне навантаження поняття «кримінологічна характеристика домашнього насильства», розширено уявлення про такі її показники, як: стан, рівень, коефіцієнти, структура, динаміка, характер, географія, тренд; Набули подальшого розвитку: визначення і положення щодо кола обов’язкових узагальнюючих елементів кримінологічної структури домашнього насильства у напрямку їх деталізації і диференціації. Було проведено авторське вивчення громадської думки про шкоду від домашнього насильства для населення України у 2022-2023 роках. Слід відзначити, що 24,1 % опитаних відповіли, що у них є побоювання стати жертвою домашнього насильства, а 57,7% були свідками домашнього насильства, що вчинялось сторонніми людьми (зокрема, сусідами). 32,4 % опитаних зазначили, що були свідками домашнього насильства у родині своїх батьків. Проведене опитування громадян показало, що 49,8% учасників у випадку вчинення щодо них домашнього насильства зателефонують до поліції, 42,3% зателефонують батькам, 37,2% зателефонують на Національну «гарячу лінію», 31,2% зателефонують друзям, а 11,5 % не повідомлять нікому. 85,4% учасників опитування зазначили, що у 2022-2023 роках вони зазнали психологічного насильства, 39,3% – фізичного насильства, 18% – економічного насильства, 9% – сексуального насильства. На запитання: «Як вплинуло заподіянням Вам шкоди внаслідок домашнього насильства на Ваше подальше життя» 71,7% респондентів відповіли, що відчували тривалу депресію і душевні страждання, 30,3% – погіршення відносин із родиною, 19,2% – хворіли, 12,1% – зазнали матеріальні труднощі, 4% – втратили роботу. 80,6% опитаних зазначили, що їх турбує зростання кількості випадків домашнього насильства у 2023 р. Більше того, 40,7% готові витрати особисті грошові кошти на фінансування програм допомоги жертвам домашнього насильства.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

12 квітня 2023 року прочитано лекцію на тему "Запобігання домашньому насильству" для лікарів і медичних працівників комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради Обласного медичного клінічного центру урології і нефрології імені В.І.Шаповала. Зокрема, розглянуто порядок проведення та документування результатів медичного обстеження постраждалих осіб від домашнього насильства або осіб, які ймовірно постраждали від домашнього насильства, та надання їм медичної допомоги.

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

Стипендія Кабінету Міністрів України для молодих вчених

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Transparency International Lithuania (26-30 червня 2023 року) Nataliia Smetanina has successfully completed the Transparency International School on Integrity 2023 organized by Transparency International Lithuania in cooperation with Mykolas Romeris University Law School (6 ECTS).

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

Стипендія Кабінету Міністрів України

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Керівник уповноваженого підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції. Керівник наукового гуртка з кримінології кафедри кримінально-правової політики (15 учасників). 24 травня 2023 року до Дня науки проведено відкриту онлайн-лекцію "Як не стати жертвою домашнього насильства" (Рада молодих вчених Університету). У межах проєкту «Підтримка Європейським Союзом переміщених вищих навчальних закладів на сході України», що реалізується UNDP Ukraine / ПРООН в Україні у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу керівник уповноваженого підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри кримінально-правової політики Наталія Володимирівна Сметаніна пройшла тренінгове навчання для розробників магістерських освітніх програм антикорупційного спрямування 29-31 травня 2023 року у місті Києві. Експерт Експертної ради МОН. Член Ради молодих вчених Університету (заступник Голови). Член Союзу юристів України.

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 4 від 22.11.2023