ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри кримінально-правової політики
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Оробець Костянтин Миколайоович
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

асистент кафедри кримінально-правової політики

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

немає

3 Тема науково-дослідницької роботи

Кримінальна відповідальність: аксіологічний підхід

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

4.8

5 Наукова новизна отриманих результатів

За допомогою різноманітних підходів (серед яких особливе місце належить аксіологічному), прийомів і способів наукового пізнання розкриті проблеми кримінальної відповідальності та суспільно небезпечного діяння, що містить склад кримінального правопорушення, як її підстави. Виявлено власну, інструментальну і соціокультурну цінність кримінальної відповідальності та чинники, що впливають на кожну з них. Виокремлено такі основні функції кримінальної відповідальності, як охоронна, регулятивна, превентивна та виховна. Обґрунтовано положення про те, що рівень цінності кримінальної відповідальності суттєво позначається на цінності кримінального права в цілому. Проведено комплексний порівняльно-правовий аналіз положень кримінального законодавства США та України, які визначають поняття, види та ознаки кримінального правопорушення. Запропоновано теоретичну модель компаративного дослідження положень про кримінальне правопорушення (злочин). Доведено, що криміналізація та пеналізація діянь мають ґрунтуватися на рівні їх суспільної небезпечності, визначення якого є складним процесом, що потребує врахування багатьох соціальних, культурних, політичних, економічних та інших чинників. З'ясовано, що, незважаючи на неможливість визнання правових позицій Європейського суду з прав людини джерелом (формою) кримінального права, вони разом з Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод не лише відіграють важливу роль у правозастосовній діяльності, а і прямо чи опосередковано впливають на ключові напрямки кримінально-правової політики, створюючи таким чином ціннісно-ідеологічне підґрунтя для тих перетворень, які відбуваються в галузі кримінального права, орієнтуючи їх на охорону прав і свобод людини. Піддано аналізу проєкт КК України в частині визначення поняття та ознак кримінального правопорушення та зроблено висновок про необхідність його суттєвого доопрацювання. Сформульовані конкретні пропозиції щодо вдосконалення кримінального законодавства та практики його застосування в частині кримінальної відповідальності за окремі види кримінальних правопорушень, зокрема, ті, що вчиняються в умовах або з використанням умов воєнного стану.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Наукові статті:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

немає

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

немає

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

немає

14 Прочитані лекції практичним працівникам

немає

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

відсутні

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

немає

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

немає

20.2 Кандидат наук

немає

20.3 Доктор філософії

немає

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

немає

22 Співробітництво з закордонними організаціями

немає

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

немає

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

немає

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

відсутні

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Міжнародне науково-педагогічне стажування: організоване Куявським університетом (м. Влоцлавек, Польща) – «Higher legal education in the European Union: experience, particularities, globalization» (сертифікат № LSI-160515-KSW від 26.06.2022, 6 кредитів ECTS, 180 год.); організоване Інститутом Науково-дослідним Люблінського науково-технологічного парку (м. Люблін, Польща) та IESF – Міжнародною фундацією науковців та освітян – «Interactive technologies of mixed learning for specialists training in specialties: Law, Psychology and Law Enforcement» (сертифікат ES№10462 від 31.10.2022, 1,5 кредита ECTS, 45 год.). Членство у громадських організаціях «Всеукраїнська асоціація кримінального права», «Міжнародна фундація науковців та освітян», «Центр українсько-європейського наукового співробітництва».

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від