ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри земельного та аграрного права
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Бакай Юлiя Юріївна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

асистент кафедри земельного та аграрного права

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Правове регулювання агробізнесу в Україні у воєнний і післявоєнний часи, 1,5 друк.арк.

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

8.3

5 Наукова новизна отриманих результатів

Широкомасштабні військові дії суттєво змінили організаційну структуру виробництва в галузі сільського господарства, структуру використання сільськогосподарських угідь, територіальне розміщення сільськогосподарського виробництва, вплинули на процеси сільської демографії та міграції, а також інші процеси розвитку сільських територій. Саме тому державна підтримка субʼєктів агробізнесу є необхідною для функціонування його як на сьогодні, так для відновлення у повоєнний період. Державна підтримка субʼєктів агробізнесу в умовах воєнного стану має важливе значення, оскільки від діяльності та продуктивності агропромислового комплексу залежить продовольча безпека не лише України, але й світу в цілому. Такі вкрай необхідні заходи, як зменшення податкового навантаження, пільгове кредитування, збільшення посівних площ, надання державних гарантій, бронювання військовозобов’язаних працівників, дозвіл експлуатації сільськогосподарської техніки без реєстрації тощо спрямовані передусім на підтримання життєдіяльності аграрного сектору економіки в ці складні часи. Узагальнюючи зарубіжний та вітчизняний досвід реалізації державних програм у галузі підтримки агробізнесу, правове регулювання соціально-економічних умов функціонування субʼєктів агробізнесу та можливості розвитку їх у майбутньому, є доцільним розроблення новітньої концепції державної підтримки агробізнесу у воєнний та післявоєнний періоди, що дасть поштовх не лише нарощуванню економічного потенціалу країни, але й стане визначальним фактором сталого розвитку сільських територій й агросфери в цілому. Важливим аспектом має стати механізм правового регулювання процесів моніторингу ефективності заходів підтримки субʼєктів агробізнесу, формування прозорої та підзвітної системи розподілення державної допомоги, надання грантової підтримки суб’єктам агробізнесу, а також відшкодування шкоди, завданої субʼєктам агробізнесу та агросфері внаслідок повномасштабної війни на території нашої держави.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Навчальні посібники:
Наукові статті:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

Виступила спікером програми підвищення кваліфікації "Інноваційні технології викладання аграрно- та земельно-правових дисциплін у сучасному інформаційному просторі: методичний та науково-практичний аспекти" (Науково-освітній центр професійного розвитку Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого), модуль 2, тема "Діджиталізація земельних та аграрних відносин".

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

Диплом переможця (у складі авторського колективу) Всеукраїнського (національного) конкурсу наукових і навчальних видань із права, безпеки та євроінтеграції "Юридика" за колективну монографію "Аграрне та земельне право України: сучасна парадигма і перспективи розвитку" (за ред. д.ю.н., проф. А.П. Гетьмана та д.ю.н., проф. Т.В. Курман. Харків: Юрайт, 2022. 576 с.) в номінації "Колективна монографія з євроінтеграції".

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

1. Участь в оргкомітеті студенської науково-практичної конференції "Теоретико-правові засади участі адвоката в аграрних, земельних та екологічних спорах", м. Харків, 8 листопада 2023 р. 2. Участь в офлайн заході Q/A "Агроекоцид як загроза продовольчій безпеці", факультет адвокатури Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, 10 листопада 2023 р. 3. Керівництво постійно діючим науковим студентським гуртком з Права продовольчої безпеки

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 5 від 14.11.2023