ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри конституційного права України
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Дахова Ірина Іванівна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

Доцент кафедри конституційного права України

2.2 Науковий ступінь

Кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

Доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Захист прав і свобод особи Європейським судом з прав людини

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

2.5

5 Наукова новизна отриманих результатів

ЄСПЛ сформулював у своїй практиці дві основні вимоги, які вказують на справедливість будь-якого судового процесу – змагальності і рівності сторін. Як вказав Європейський суд у рішенні у справі «Kress v. France», принцип рівності сторін є одним із складових ширшої концепції справедливого судового розгляду і передбачає, що у процесах, де зустрічаються протилежні інтереси, кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою справу в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом. Сторони повинні мати можливість висловити свої аргументи під час публічного слухання справи. Конвенція не гарантує захисту теоретичних та ілюзорних прав, а гарантує захист прав конкретних і ефективних. Право може вважатись ефективним тільки тоді, коли зауваження сторін насправді заслухані, тобто належним чином вивчені судом. Якщо говорити про змагальність сторін, то цей принцип у загальному вигляді полягає в тому, щоб кожній стороні була надана можливість ознайомитися з усіма доказами та зауваженнями, наданими іншою стороною, і відповісти на них, що може бути забезпечено присутністю сторони або її представника у судовому засіданні при розгляді її справи. Хоча резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи 2133 (2016), має переважно політичний характер і не має юридичних зобов’язань, принципи, закладені в ній, відповідають підходам, розглянутим у практиці Європейського суду з прав людини стосовно позитивних зобов’язань держави. Ці принципи мають розглядатись з позиції зобов’язань держави стосовно прав людини осіб, які опинилися на тимчасово непідконтрольних територіях у ситуації втрати над ними ефективного контролю. У разі збройного конфлікту, постраждалі також мають право на компенсацію за матеріальні збитки, які вони зазнали внаслідок конфлікту. Держава має позитивний обов'язок забезпечувати компенсацію постраждалим та допомагати їм відновити їхні життя після конфлікту. Зокрема, це може включати фінансову допомогу, доступ до медичних та психологічних послуг, допомогу в пошуку роботи та інші види допомоги. Для забезпечення захисту та компенсації постраждалим від збройного конфлікту, держава має розвивати відповідні механізми та програми допомоги, а також співпрацювати з міжнародними організаціями та громадськими організаціями.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Навчальні посібники:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

Міжнародна наукково-практична конф.

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

Рецензент дисертаційного захисту Макарова М.В. "Конституційно-правовий інститут громадянства в системі сучасних міграційних процесів" 17 лютого 2023 р.

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 3 від 14.11.2023