ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Аббасова Дарія Лазимівна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

асистентка

2.2 Науковий ступінь

2.3 Вчене звання

3 Тема науково-дослідницької роботи

Етичні норми у кримінальних процесуальних правовідносинах: практичний аспект

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

1.5

5 Наукова новизна отриманих результатів

Основні результати, які містять наукову новизну: 1) доведено, що відсутність чіткої нормативної підстави для врахування релігійних переконань осіб, до яких застосовуються запобіжні заходи, призводить до компенсаторного використання суддями етичних (однак не юридичних) аргументів для обґрунтування окремих процесуальних рішень у цих питаннях. З огляду на це запропоновано необхідні зміни до ч. 1 ст 178 та ч. 1 ст. 201 КПК; 2) аргументовано доцільність запровадження судового контролю при вирішенні питання проведення огляду трупа, пов’язаного з ексгумацією, у випадках, коли родичі померлого заперечують проти проведення цієї слідчої дії; 3) запропоновано поширити право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї на представників ЛГБТ-спільноти, які оформили реєстроване партнерство (за умови прийняття ЗУ «Про інститут реєстрованих партнерств») шляхом доповнення п.1 ч.1 ст.3 КПК України в частині визначення реєстрованого партнера як близького родича або члена сім’ї; 4) констатовано, що спірним з позиції дотримання етичних норм є використання у кримінальному провадженні при проведенні впізнання фотознімків людей (фотографій із акаунтів у соціальних мережах або із інших кримінальних проваджень) без отримання згоди особи, яка зображена на фотознімку, на таке використання. Запропоновані можливі варіанти вирішення цієї проблеми, зокрема шляхом застосування стороною обвинувачення штучного інтелекту (програмного забезпечення) для генерування фотографій-статистів; 5) обґрунтовано, що якщо під час обшуку житла або іншого володіння виникає необхідність провести обшук особи, який передбачає її оголення, має здійснюватися безперервна, але роздільна відеофіксація: відеофіксація обшуку житла та іншого володіння не має перериватися, однак відеофіксація особистого обшуку має здійснюватися в окремій кімнаті на окремий відеофіксуючий пристрій з подальшим записом інформації на окремому матеріальному носії (який зберігається в опечатаному вигляді і може надаватися лише суду під час судового розгляду).

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

не здійснювала

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

не виконувалася

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

не виконувалася

14 Прочитані лекції практичним працівникам

Підвищення кваліфікації адвокатів Полтавської області Вебінар 24.04.2023 - Особливості захисту прав водіїв у справах про адміністративні правопорушення за ст. 130 КУпАП; Вебінар 22.08.2023 - Проблемні питання відшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок ДТП: практика ВС.

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

немає

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

Не є.

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

не була

20.2 Кандидат наук

не була

20.3 Доктор філософії

не була

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

не була

22 Співробітництво з закордонними організаціями

не здійснювала

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

не брала

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

не здійснювала

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

не отримувала

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

не брала

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

1. Адвокатка, членкиня Національної асоціації адвокатів України. 2. Підвищення кваліфікації "Інтерактивні та мультимедійні технології в освітньому процесі. Сучасні методики викладання" (6 ЄКТС), Науково-освітній Центр професійного розвитку Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, 01.04.203 - 30.06.2023. 3. Співорганізаторка Круглого столу "Актуальні проблеми протидії злочинності в умовах воєнного стану" (Полтава, 17.03.2023). 4. Виступ як спікерки: - у взаємодії з Дія.Бізнес "Як побудувати кар'єру юриста" (Полтава, 06.02.2023); - у взаємодії з Полтавським осередком ЛС АПУ "Захист водіїв у справах про ДТП" (Полтава, 22.12.2022). 5. Співкерівниця гуртка з кримінального права (32 ос.) 6. Взяла участь у: - тренінгу "Особливі методи розслідування злочинів і таємні свідки у практиці ЄСПЛ", організованому Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки американського народу, наданій через Агенство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Права людини в дії" (Київ, 27-28 жовтня 2023 р.); - навчальній програмі "Процесуальне інтерв'ю. Basic для викладачів закладів вищої освіти" (Київ, 15-17 листопада 2023 р.).

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 4 від 14.11.2023