ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри господарського права
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Швидка Тетяна Ігорівна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

доцент

2.2 Науковий ступінь

д.ю.н.

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Галузеві особливості забезпечення економічної конкуренції (2,0 друк. арк)

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

54.1

5 Наукова новизна отриманих результатів

1. Проаналізовано, що відносини, що виникають у сфері публічних закупівель, можна поділити на певні групи, а саме відносини з приводу регулювання, організації й порядку проведення торгів, вирішення спорів, оскарження рішень чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень до виникнення договірних правовідносин між організатором і переможцем тендеру, які підпадають під юрисдикцію адміністративних судів. Проте відносини з приводу укладання та оскарження договорів про закупівлю між замовником і переможцем, які є рівноправними суб’єктами та укладають між собою договори, що мають господарсько-правову природу, тобто ті, що мають місце після укладення договору, підпадають уже під юрисдикцію господарських судів. 2. Проведено порівняльно-правовий аналіз регулювання інституту публічних закупівель в Україні та країнах Європейського Союзу. Публічні закупівлі є однією з основних та важливих складових економіки України та країн Європейського Союзу. Проаналізовано досвід країн Європейського Союзу щодо здійснення та регулювання публічних закупівель. У зв’язку з поточною економічною ситуацією в Україні, розглянуто роль та можливості поліпшення процесу вітчизняних публічних закупівель за допомогою залучення європейського досвіду в даній сфері. 3. Обґрунтовано, що у сфері регулювання неплатоспроможності та банкрутства нагальним питання сьогодення є вдосконалення та внесення змін до законодавства про банкрутство в період воєнного стану. Наголошено, що сьогодні наша держава живе і працює за умов воєнного стану, а отже, діяльність багатьох суб’єктів господарювання ускладнилася або взагалі унеможливилася, деякі з них на грані банкрутства. Виходячи з цього, нагальною потребою і вимогою часу є внесення змін до законодавства з метою збереження економічної ситуації у країні й забезпечення подальшого функціонування національної економіки.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Навчальні посібники:
Наукові статті:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

не брала

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

не приймав участь

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

не приймала участь

14 Прочитані лекції практичним працівникам

Лекція на навчальних курсах з підготовки арбітражних керуючих у справах ро банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належить державі, що проводились у відповідності до наказу Міністерства юстиції України від 20.07.2023 № 2617/5, ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АВТОМОБІЛЬНО-ДОРОЖНІЙ УНІВЕРСИТЕТ (ХНАДУ) в період з 25.09.2023 по 06.10.2023

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

не має

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

не є членом спеціалізованої ради

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

не була опонентом

20.2 Кандидат наук

не була опонентом

20.3 Доктор філософії

Голова спеціалізованої вченої ради ДФ 2023-02 в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого Міністерства освіти і науки України, місто Харків прийняла рішення про присудження ступеня доктора філософії у галузі знань 08 «Право» на підставі прилюдного захисту дисертації «Правова політика у сфері регулювання відносин неплатоспроможності та банкрутства» за спеціальністю 081 «Право»

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

не була

22 Співробітництво з закордонними організаціями

не маю

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

не брала участь

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

не брала участь

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

Грамота за високі досягнення у сфері наукової діяльності, плідну науково-видавничу роботу та з нагоди святкування Дня юриста

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

не брала участь

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 6 від 14.11.2023