ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри земельного та аграрного права
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Шарапова Світлана Володимирівна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

доцент

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Актуальні проблеми ефективного використання та збереження земель 1,5 друк.арк.

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

7.7

5 Наукова новизна отриманих результатів

Регламентація земельних відносин щодо ефективного використання та збереження земель, в тому числі і земель лісогосподарського призначення, особливо у період воєнного стану, цілком виправдана і об’єктивно неодмінна. Ефективне використання земель повинно бути спрямоване на їх збереження, підвищення продуктивності й родючості, а також попередження їх деградації, забруднення та інших негативних процесів. Заходи щодо охорони земель повинні бути спрямовані не тільки як закріплено в статті 162 Земельного кодексу України, на раціональне використання земель, запобігання необґрунтованому вилученню земель сільськогосподарського і лісогосподарського призначення, захист від шкідливого антропогенного впливу, відтворення і підвищення родючості ґрунтів, підвищення продуктивності земель лісогосподарського призначення, забезпечення особливого режиму використання земель природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення, а й мати чітко виділену направленість - збереження та відновлення земель. Крім цього, особлива увага повинна приділятися відновленню та збереженню земель, які пошкодженні в наслідок воєнних дій.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Підручники:
Навчальні посібники:
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
Інше:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

Підготовлено презентацію та прочитано лекцію "Застосування сучасних інформаційних технологій при викладанні дисциплін аграрно-земельно – правового циклу" за програмою підвищення кваліфікації «Інноваційні технології викладання аграрно- та земельно-правових дисциплін у сучасному інформаційному просторі: методичний та науково-практичний аспекти». Науково-освітній центр професійного розвитку.

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

Диплом переможця (у складі авторського колективу) Всеукраїнського (національного) конкурсу наукових і навчальних видань із права безпеки та євроінтеграції "Юридика" за колективну монографію "Аграрне та земельне право України: сучасна парадигма і перспективи розвитку" (за ред. д.ю.н., проф. А.П. Гетьмана та д.ю.н., проф. Т.В. Курман. Харків. Юрайт, 2022. 576 с.) в номінації "Колективна монографія з євроінтеграції".

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

1. Всеукраїнське науково педагогічне підвищення кваліфікації (180 годин).Особливості організації освітнього процесу в закладах вищої освіти юридичного спрямування та наукової діяльності у сфері права з урахуванням сучасних імперативів цивілізації : матеріали всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації, 11 вересня – 22 жовтня 2023 року. – Львів – Торунь : Liha-Pres, 2023. – 108 с. Свідоцтво про підвищення кваліфікації № ADV-110944-LSI від 22.10.2023 р. 2. Керівництво постійно діючим науковим гуртком із Земельного права.

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 5 від 14.11.2023