ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри державного будівництва
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Лялюк Олексій Юрійович
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

доцент кафедри державного будівництва

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Особливості територіальної організації влади та здійснення повноважень місцевого самоврядування в умовах воєнного стану та післявоєнний період

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

6.6

5 Наукова новизна отриманих результатів

Розроблено проблематику функціонування органів місвого самоврядування в умовах воєнного стану в Україні. Зроблено висновки, що орагни місцевого самоврядування знаходяться в цей час під суттєвим впливом з боку органів державної влади, зокрема, з боку Президента України та військових адміністрацій. Їх функцінування цілком залежить від рішень останніх, при цьому незалежно від території їх функціонування (чи то є теритрія, де ведуться військові дії, чи ні). Зроблено узагальнення щодо обсягів повноважень органів місцевого самоврядування в період воєнного стану. Визначено умови за яких припиняється діяльність органів місцевого самоврядування під час дії воєнного стану. Проаналізовано умови, за яких органи державної влади здійснюють повноваження органів місцевого самоврядування. Зроблено висновки щодо ефективності здійснення таких повноважень.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Навчальні посібники:
Наукові статті:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

Як Експерт експертної групи брав участь у розробленні та підготовці до 2 читання проекту Закону про службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. №6504) Як експерт Національного агентства державної служби України, брав участь у розробленні Положення «Про службу управління персоналом в органах місцевого самоврядування», Положення «Про порядок оцінювання результатів службової діяльності в органах місцевого самоврядування».

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

Експерт експертної групи з підготовки до 2 читання проекту Закону про службу в ОМС (реєстр. №6504) при підкомітеті з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Експерт робочої групи з підготовки законодавства про референдуми комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України. Експерт робочої групи з визначення шляхів реформування законодавства України у сфері локальної демократії Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України.

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

Експерт Національного агентства державної служби України.

14 Прочитані лекції практичним працівникам

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

Опонент дисертаційного захисту Ібрагімзаде Ельшад Рафіг огли на тему «Адміністративно-правові засоби забезпечення законності в діяльності органів місцевого самоврядування», 06.10.2023 року

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

член ТТК НДС по темі «Трансформація державно-правової моделі контролю місцевого самоврядування у контексті забезпечення національної безпеки, територіальної цілісності України»

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 6 від 13.11.2023