ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри криміналістики
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Негребецький Владислав Валерійович
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

доцент

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Біометричні системи в судово-експертній діяльності (1,2 друк.арк.)

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

6.6

5 Наукова новизна отриманих результатів

Визначено напрями і можливості в застосуванні біометричних технології в діяльності судових експертів. Встановлено, що біометричні технології є різновидом інформаційних технологій криміналістичної спрямованості і тому мають застосовуватись в роботі судового експерта. Тому, завдяки високому рівню автоматизації вони підвищують ефективність проведення дослідження та використання спеціальних знань, економить час роботи судового експерта. В роботі доведено, що завдяки інноваційності біометричних технологій поширюються можливості ідентифікаційних експертних досліджень. Визначено особливості застосування інформаційних біометричних систем при провадженні судових експертиз, зокрема високий рівень технічної оснащеності лабораторій і відповідно вимог до кваліфікації персоналу. Встановлено, що характерною відмінністю використання біометричних технологій в судових експертизах є можливість використання більшого часу на проведення дослідження. Тому використовуються в тому числі і такі методи біометричної ідентифікації, для яких ще не створено технології розпізнавання в реальному часі (як-от, ДНК аналіз). Зроблено висновок, що істотною особливістю є тісна інтеграція криміналістичних обліків та інформаційних біометричних систем. Обґрунтовано необхідність використання біометричних технологій в діяльності судового експерта з метою підвищення ефективності наукового дослідження.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

Надані пропозиції та зауваження до проєкту Закону України «Про правотворчу діяльність» (реєстр. № 5707 від 25.06.2021 р.) та щодо удосконалення чинного законодавства України в умовах військової агресії рф і під час повоєнної відбудови України, підготовлені за зверненням голови робочої групи з кримінального права НКР при Голові Верховної Ради України (вих. ел. поштою від 31.01.2023 р.НДІ вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса НАПрН України, Авдєєва Г.К., В.В. Негребецький, у співавторстві). http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?id=&pf3516=5707&skl=10

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

Не приймав участі.

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

Не приймав участі.

14 Прочитані лекції практичним працівникам

Прочитано 2 лекції слухачам курсів підвищення кваліфікації працівників Служби безпеки України, які діють при Інституті підготовки юридичних кадрів для Служби безпеки України у складі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого» на тему: «Криміналістичні прийоми пошуку, виявлення і фіксації електронних носіїв інформації».

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

Не маю.

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

Не приймав участі.

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

Не був

20.2 Кандидат наук

Не був

20.3 Доктор філософії

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

Не був

22 Співробітництво з закордонними організаціями

1. Спільно з вченими з іноземних наукових установ: Куявський університет у Влоцлавеку (Kujawska Szkoła Wyższa we Włocławku) (Влоцлавек (Włocławek), Республіка Польща), Прийняв участь у підготовці і є співавтором міжнародної колективної монографії «Uvenile policy as a component of supporting Ukraine’s national security and defense (Ювенальна політика як складник забезпечення національної безпеки та оборони України): Scientific monograph. Riga, Latvia: «Baltija Publishing», 2023. http://www.baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/catalog/book/287 Негребецький В.В. Біометричні системи в судово-експертній діяльності при розслідуванні міжнародних кримінальних правопорушень проти дітей // «Juvenile policy as a component of supporting Ukraine’s national security and defense» (Ювенальна політика як складник забезпечення національної безпеки та оборони України): Scientific monograph. Riga, Latvia : «Baltija Publishing», 2023. P.239-253. 2. Спільно з вченими з іноземних наукових установ: Ґрацький університет імені Карла і Франца (Австрія), Русенський університет «Ангел Кинчев» (Болгарія), Трнавський університет (Словаччина), Університет Матея Бела (в Банській Бистриці, Словаччина), Сучавський університет імені Штефана чел Маре (Румунія) , Університет Овідія в Констанці (Румунія), Морський університет Констанци (Румунія), Молдавський державний університет м. Кишинев, Молдова), прийняв участь у роботі VІ Міжнародного правничого форуму «Права людини та публічне врядування в сучасних умовах» (м. Чернівці, 9 червня 2023 року), видано матеріали форуму; і у підготовці міжнародної колективної монографії «Human rights and public governance in modern conditions» (Права людини та публічне врядування в сучасних умовах): Scientific monograph. Riga, Latvia: «Baltija Publishing», 2023. P.611-628. (http://baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/catalog/book/342. Є співатором: Негребецький В.В. Слідчий експеримент − ефективна зброя на службі органів кримінальної юстиції для викриття неправдивих показань // Human rights and public governance in modern conditions : Scientific monograph. Riga, Latvia: «Baltija Publishing», 2023. P.611-628.

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

Не приймав

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

Не приймав

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

Почесна грамота Ректора Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (2023 р.)

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

Не приймав

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 4 від 15.11.2023