ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри земельного та аграрного права
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Туєва Оксана Миколаївна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

доцент кафедри земельного та аграрного права

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Стратегічні напрями розвитку аграрних правовідносин 1,5 друк. арк.

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

1.85

5 Наукова новизна отриманих результатів

В науковій статті досліджено правові засади виробництва органічної сільськогосподарської продукції через призму принципів правового регулювання в зазначеній сфері. Сформулювано висновки та пропозиції, спрямовані на вдосконалення чинного законодавства. Доведено, що органічне сільськогосподарське виробництво виступає запорукою збалансування економічних, екологічних та соціальних пріоритетів розвитку агросфери, гарантією високого рівня безпечності та якості аграрної продукції, а також забезпечення продовольчої безпеки держави. На підставі аналізу чинного законодавства зроблено висновок про те, що суттєвою потребою належного правового регулювання відносин у зазначеній сфері є необхідність законодавчого закріплення правових принципів пріоритетності, державної підтримки, якості, безпечності та державного контролю на всіх стадіях виробництва, обігу та маркування органічної сільськогосподарської продукції. Наукова стаття присвячена дослідженню різних аспектів правового статусу фізичних осіб в міжнародному приватному праві, що має особливу актуальність в контексті глобалізаційних процесів. Проаналізовано міжнародні конвенції та законодавчі акти, що регулюють дане питання, зокрема Міжамериканську конвенцію про доміцилій фізичних осіб у міжнародному приватному праві та проект закону «Про міжнародне приватне право» в Естонії. Визначено тенденції уніфікації та гармонізації норм міжнародного приватного права щодо правового статусу фізичних осіб. У навчальному посібнику розглянуто особливості правового забезпечення якості та безпечності харчової продукції як основи продовольчої безпеки. Проаналізовано правові засади впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР). Сформульовано поняття екологізації аграрного виробництва як засобу забезпечення продовольчої безпеки. Визначено особливості правового регулювання виробництва окремих видів органічної сільськогосподарської продукції та сировини. В тезах наукової доповіді проаналізовано діяльність продовольчих банків, як суб'єктів, що виступають одним із ефективних способів мінімізації втрат харчової продукції, сприяють скороченню обсягів харчових відходів, а також дозволяють вирішувати проблеми з продовольчою незахищеністю населення. Визначено принципи ії діяльності та зроблено висновок, що розвиток та поширення продовольчих банків в Україні сприяє сталому розвитку, повністю вписується в концепцію економіки відповідального споживання і виступає ефективним інструментом у забезпеченні продовольчої безпеки, завдяки унікальному поєднанню економічної, соціальної та екологічної складової.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Навчальні посібники:
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

участі не брала

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

участі не брала

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

участі не брала

14 Прочитані лекції практичним працівникам

практичним працівникам лекцій не читала

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

авторських свідоцтв та патентів не маю

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

членом спеціалізованої вченої ради не являюсь

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

лауреатом/стипентиатом у звітному році не була

22 Співробітництво з закордонними організаціями

участі не брала

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

участі не брала

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

участі не брала

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

Диплом переможця (у складі авторського колективу) Всеукраїнського (національного) конкурсу наукових і навчальних видань із права безпеки та євроінтеграції "Юридика" за колективну монографію "Аграрне та земельне право України: сучасна парадигма і перспективи розвитку" за ред. д.ю.н., проф.А.П. Гетьмана та д.ю.н. Т.В. Курман. Харків: Юрайт, 2022. 576 с.( в номінації "Колективна монографія з євроінтеграції")

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

участі не брала

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

1.Виступила розробником програми підвищення кваліфікації "Інноваційні технології викладання аграрно-та земельно-правових дисциплін у сучасному інформаційному просторі: методичний та науково-практичний аспекти (Науково-освітній центр професійного розвитку Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого 2. Підвищила професійні компетентності за програмою "Цифровізація освіти" в рамках Науково-освітнього центру професійного розвитку Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого з 01.05.2023 до 30.06.2023р. (4 кредити ЄКТС) 3. Пройшла стажування в рамках Міжнародної онлайн-програми підвищення кваліфікації викладачів ЗВО "Сила соціальних мереж у професійному розвитку викладачів університетів: особистий бренд, інструменти для освітніх продуктів, просування цінностей сталого розвитку. 180 год. , кредитів ЄКТС, Київська бізнес школа в рамках проєкту COMSUS, 02 серпня -16 вересня 2023р. 4. Виступила спікером заходу формату Q/A на тему "Агроекоцид як загроза продовольчій безпеці", організованим кафедрою земельного та аграрного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого разом із Радою студентського самоврядування факультету адвокатури, 10 листопада 2023р. 5.Керівництво постійно діючим науковим гуртком з аграрного права

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 5 від 14.11.2023