ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри цивільної юстиції та адвокатури
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Череватенко Ірина Миколаївна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

Асистент

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

3 Тема науково-дослідницької роботи

Актуальні питання взаємодії суду та нотаріату

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

2

5 Наукова новизна отриманих результатів

Визначається, що позов про визнання виконавчого напису про стягнення заборгованості за кредитним договором таким, що не підлягає виконанню призводить до спірності дії норм права, які визначають підсудність. Позаяк, вступають в дію одночасно два положення - ч. 12 та ч. 5 ст. 28 ЦПК. Частина 12 прямо визначає означену категорію справ. На відміну від частини 5, яку зараз використовують позивачі для того, щоб не платити судовий збір (Закон України «Про судовий збір» звільняє позивачів від сплати судового збору за позовами про захист прав споживачів). Відтак, Верховний Суд звільнивши осіб від сплати судового збору за позовами про визнання виконавчого напису про стягнення заборгованості за кредитним договором таким, що не підлягає виконанню встановив нову підставу для застосування альтернативної підсудності. Визначена Верховним Судом «новела» створила проблеми та виникнення спірних ситуацій на практиці, адже у ЦПК не має вимоги до позовної заяви щодо обов’язку зазначення який вид підсудності особа для себе обрала, тому виникає питання як судді при відкритті провадження у справі дізнатися, яку норму йому потрібно застосувати й коли є підстави для відкриття провадження у справі (справа підсудна буде цьому суду), а коли ні та у відповідності до ч. 1 ст. 31 ЦПК суддя повинен передати справу до іншого суду (справа не підсудна цьому суду). Досліджено, що введення воєнного стану може бути визнано підставою для продовження процесуального строку. Разом з тим, якщо процесуальний строк був пропущений до початку воєнний дій, питання про його поновлення повинно вирішуватися з врахуванням причин, з яких строк був пропущений, та тривалості пропуску строку до запровадження воєнного стану. Доводиться необхідність врегулювання на законодавчому рівні питання й доступу до безоплатної правової допомоги у міжнародних судах, так як, зазвичай, відповідачем у цивільних справах на міжнародному рівні є держава, а фінансуються послуги з безоплатної правової допомоги за рахунок Державного бюджету, то можна зауважити що така допомога є взаємовиключним явищем, але необхідно зазначити, що наша держава у 2017 році підписала Європейську угоду про передачу заяв про правову допомогу, яка перебачила механізм звернення за правовою допомогою у цивільних справах на території країн-учасниць Ради Європи через уповноважені органи, але в Україні вже протягом шести років з дня ратифікації Угоди такий орган не був створений. Тому питання права на безоплатну вторинну правову допомогу на міжнародному рівні залишається неврегульованим, а чинна нормативно-правова база потребує вдосконалення задля більш ефективного функціонування зазначеного інституту та подолання наявних прогалин.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

не брала участі

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

не проводилася

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

не проводилася

14 Прочитані лекції практичним працівникам

не відбулися

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

немає

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

не є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

не була

20.2 Кандидат наук

не була

20.3 Доктор філософії

не була

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

не була

22 Співробітництво з закордонними організаціями

не відбулося

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

не брала участь

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

не брала участь

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

немає

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

не брала участь

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Проводжу offline зустрічі зі студентами у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого у рамках проекту "NLU together forever"

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 3 від 14.11.2023