ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Скрипник Андрій Володимирович
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

асистент

2.2 Науковий ступінь

доктор філософії

2.3 Вчене звання

немає

3 Тема науково-дослідницької роботи

Особливості доказування на стадії досудового розслідування

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

2.06

5 Наукова новизна отриманих результатів

Встановлено, що кримінальне провадження, матеріали досудового розслідування з якого підлягають виділенню («материнське» кримінальне провадження), повинно мати доказово підтверджений та формально закріплений зв’язок між кримінальним правопорушенням та особою, яка підозрюється у його вчиненні, через що прийняття рішення про виділення матеріалів досудового розслідування стає можливими лише після повідомлення особі про підозру. Відтак доведено, що процесуальне рішення прокурора про виділення матеріалів досудового розслідування в окреме провадження за фактом вчинення кримінального правопорушення невстановленими особами (за відсутності підозрюваної особи у виділеному кримінальному провадженні) не узгоджується із вимогами ч.3 ст.217 КПК. Констатовано, що вирішальним показником під час визначення правового режиму доступу до електронних приватних повідомлень, які зберігаються на носії цифрових даних (мобільному телефоні, смартфоні, планшеті, ноутбуці, персональному комп’ютері тощо), є не технічні показники (логічна система захисту, місце збереження цифрових даних), а зміст та характер інформації, доступ до якої отримується під час кримінального провадження. Тому доведено, що у чинній системі процесуального законодавства ознайомленню зі змістом приватних повідомлень незалежно від наявності чи відсутності логічних систем захисту інформації має передувати отримання попереднього судового дозволу, окрім випадків добровільної відмови носіїв зазначених правомочностей від належних їм гарантій прав і свобод. У контексті наведеного запропоновано орієнтири правозастосовного характеру.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Наукові статті:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

Разом із проф.Тітком І.А. підготував проєкт закону "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо запровадження цифрового обшуку" та пояснювальну записку до нього

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

Не працював

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

Не працював

14 Прочитані лекції практичним працівникам

Тренінги з підвищення кваліфікації для адвокатів Полтавської області: «Процесуальні новели кримінальної юстиції в умовах воєнного стану: законодавство і судова практика» (14.02.2023), «Останні тенденції судової практики у кримінальному провадженні: Верховний Суд» (31.05.2023). 30.01.2023 року взяв участь як спікер у тренінгу «Досудове розслідування кримінальних проступків у формі дізнання», що проводився Головним управлінням Національної поліції в Полтавській області.

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

Не маю

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

Не був

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

Не був

20.2 Кандидат наук

Не був

20.3 Доктор філософії

Не був

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

Так. Лауреат іменної стипендії Полтавської міської ради для молодих вчених закладів вищої освіти та наукових установ м. Полтави

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Не здійснював

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

Не брав

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

Не брав

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

1. Грамота Президії Національної академії наук України за монографію «Використання цифрової інформації у кримінальному процесуальному доказуванні» (22.02.2023). 2. Грамота Полтавського юридичного інституту за високі досягнення у науковій діяльності (2023).

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

Грантова заявка в межах Програми USAID «Справедливість для всіх»: "Юридична допомога найбільш уразливим категоріям осіб, які постраждали від війни" (відхилено).

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

1. Підвищення кваліфікації у період з 01.07.2023 року до 30.09.2023 року у Науково-освітньому Центрі професійного розвитку Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого за програмою «Інтерактивні та мультимедійні технології в освітньому процесі. Сучасні методики викладання» в обсязі 6 кредитів ЄКТС (180 годин) (сертифікат № 100142 від 01.10.2023). 2. Є членом ГО «Всеукраїнська асоціація кримінального права». 3. Один з керівників гуртка з кримінального процесу (68 осіб).

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 4 від 14.11.2023