ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри міжнародного права
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Погрібна Вікторія Леонідівна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

професор кафедри міжнародних відносин

2.2 Науковий ступінь

доктор соціологічних наук

2.3 Вчене звання

професор

3 Тема науково-дослідницької роботи

Соціально-психологічні та політико-правові механізми включення України в сучасні світові процеси

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

2.415

5 Наукова новизна отриманих результатів

Наукова новизна отриманих результатів полягає в дослідженні природи та причинно-наслідкової обумовленості процесів, що відбуваються в політико-правовому полі України і світу в цілому. Розгляд механізмів, що детермінують трансформаційні процеси світоустрою від SPOD- до VUCA-, а потім і BANI-світу, дозволили припустити, що людство зараз стоїть перед цілком реальною небезпекою трансформації BANI-світу у SASІ-світ – хиткий (Shaky), анархічний (Anarchic), егоїстичний (Selfish), безвідповідальний (Irresponsible), проте світова спільнота має всі шанси уникнути такого вкрай небезпечного сценарію розгортання подій, побудувавши CAMPUS-світ – конкурентний (Competitive), рухливий (Agile), багатовекторний (Multi-vector), прагматичний (Pragmatic), несбалансований (Unbalanced), егоїстичний (Selfish). Незважаючи на всі зрозумілі недоліки, він зможе утримати людство від фатального кроку у прірву третьої світової війни. Аналіз поняття «геополітичний шпагат», яке активно увійшло в науковий та публіцистичний обіг після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, дозволив довести, що ведення геополітичних ігор в умовах наймасштабнішої війни в Європі з часів закінчення ІІ світової війни, «шпагати», в яких свідомо чи вимушено опинилося досить багато держав, активно використовуються країною-агресоркою для розхитування ситуації з метою зменшення міжнародної підтримки справедливої боротьби України. Важливим напрямком включення України в світові процеси є трансформація її системи освіти, яка перебуває в стані системної кризи. Доведено, що хоча системні кризи і не мають глобальних рішень, однаково ефективних для всіх країн, вони зазвичай передбачають структурні зміни в країнах та зміни парадигми розвитку для досягнення радикальних перетворень. Реформування освіти може вважатися однією з найважливіших умов успішності таких перетворень. Вимушений екстрений перехід українських вишів на дистанційний формат роботи, тобто в умовах «стрес-тесту», виявив не тільки його життєздатність, але й досить потужний потенціал. Реалізація цього потенціалу не може обмежуватися простою діджиталізацією освіти, а передбачає формування відповідної мотивації діяльності викладачів і студентів, що дозволить зробити ефективність навчання в режимі онлайн не нижчою за ефективність в традиційному (аудиторному) режимі.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Рецензування: - підручник «Математико-статистичний аналіз в соціології: основні методи та алгоритми», підготовлений докторкою соціологічних наук, професоркою І. С. Нечітайло та докторкою соціологічних наук, доценткою М. В. Бірюковою для студентів закладів вищої освіти, які навчаються за спеціальністю 054 «Соціологія» - «Методичні рекомендації до підготовки та захисту бакалаврської кваліфікаційної роботи за спеціальністю 231 – соціальна робота освітньо-професійної програми «Соціальна робота» для здобувачів освіти усіх форм навчання», підготовлені колективом кафедри соціології управління та соціальної роботи соціологічного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна - статті до Віснику Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Серія: філософія, філософія права, політологія, соціологія авторів Фабрика А.А. (№1, 2023), Герасіна Л.М. (№1, 2023), Федотенко К.А. (№3, 2023), Гайданка Є.І. (№3, 2023)

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 4 від 14.11.2023