ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри конституційного права України
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Слінько Тетяна Миколаївна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

Завідувачка каф. конст. права України

2.2 Науковий ступінь

канд. юрид. наук

2.3 Вчене звання

професорка

3 Тема науково-дослідницької роботи

Конституційно-правове регулювання інформаційної діяльності в Україні : ґенеза й особливості,

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

14

5 Наукова новизна отриманих результатів

Спираючись на результати аналізу думок і поглядів науковців, приписи нормативних актів, встановлено поетапність і поступовість відмови незалежної України від наративів радянської доби, переходу від політики тотальної цензури, поміркованої (послабленої) цензури до захисту свободи слова та інформаційних прав громадян. Встановлено паралельність і пов’язаність процесів відмови від цензури і закріплення спочатку доступу до інформації, а згодом доступу до правдивої і достовірної інформації. Останнє набуває неабиякої ваги з огляду на стрімкий розвиток інформаційних технологій. Доведено тісний зв'язок між розвитком інформаційних технологій і трансформацією способів отримання, обробки і поширення інформації. Проаналізовано законодавчі зміни, внесені через запровадження новітніх технологій, констатовано, що завдяки цьому забезпечується адекватний захист прав та свобод громадян у сфері інформаційної діяльності, що підтверджено на прикладі визнання права на доступ до інформації в онлайн-середовищі. Акцентовано на пріоритетності захисту приватності та цифрової безпеки. Доведено важливу, а іноді вирішальну роль медіа та публічної інформації у формуванні громадської думки й політичних переконань. Встановлено тісний зв'язок між конституційним регулюванням свободи слова і доступу до інформації й обов'язком держави відповідально й об'єктивно інформувати суспільство. Доведено важливість вивчення досвіду інших країн задля виявлення спільних тенденцій й особливостей, а це, у свою чергу дасть змогу вказати виклики і загрози, з якими може стикнутися Україна.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Навчальні посібники:
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

Член науково-консультативної ради Конституційного Суду України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

Виступила опонентом по захисту дисертації Ватаманюк І.В. «Процесуальна компетенція суб’єктів розгляду справи Конституційного Суду України», поданої на здобуття ступеня доктора філософії в галузі знань 08 «Право» за спеціальністю 081 «Право» (у спеціалізованій вченій раді ДФ 76.051.014 Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, (24 лютого 2023 р. м. Чернівці). Виступила рецензентом по захисту дисертації Пижова О.М. "Освіта в конституційній парадигмі ХХ століття" поданої на здобуття ступеня доктора філософії в галузі знань 08 «Право» за спеціальністю 081 «Право» (у спеціалізованій вченій раді ДФ 2023-05) Харьківський національний університет імені Ярослава Мудрого. (8 червня 2023 р. м. Харків).

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Член Німецько-Українського об’єднання юристів (Deutsch-Ukrainische Juristenvenvereinigung e.V. (DUJV)

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Підвищення кваліфікації: Свідоцтво про підвищення кваліфікації за програмою "МОДЕРНІЗАЦІЯ ПІДХОДІВ ДО ПІДГОТОВКИ НАУКОВИХ КАДРІВ У ГАЛУЗІ ПРАВА" (Київський регіональний центр Національної академії правових наук України, Науково-дослідний інститут правотворчості та науково-правових експертизНАПрН. Центр українсько-європейського наукового співробітництва Всеукраїнське науково-педагогічне підвищення кваліфікації) (Реєстраційний № ADV - 020 - 153 - LSI) 180 годин - 6 кредитів ЄКТС (2 січня – 12 лютого 2023 року). Свідоцтво про підвищення кваліфікації за програмою Міжнародного стажування «Інтернаціоналізація освіти. Нові та інноваційніметоди навчання. Реалізація міжнародних освітніх проектів у фінансовій перспективі ЄС» на базі Університету Collegium Civitas у місті Варшава, Польща. (Реєстраційний № NR 31/ 2023. 180 годин - 6 кредитів ЄКТС (3 квітня-15 травня 2023 р.) Член організаційного комітету Міжнародної науково-практичної конференції "Національна безпека як конституційна цінність: сучасні виклики" яка відбулася 22.06.2023. (м. Харків. Співорганізатори: Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Львівський національний університет імені Івана Франка). Член організаційного комітету VIІ Міжнародної науково-пракртичної конференції "Сучасні виклики та актуальні проблеми судової реформи в Україні", яка відбулася 27.10.2023. Член організаційного комітету міжнародної наукової конференції «Права людини та демократія як фундаментальні основи українського конституціоналізму» (ХVІ Тодиківські читання), яка відбудеться 24 листопада 2023 року. Член організаційного комітету міжнародної науково-практичної конференції :'' Конституційна та адміністративна процедура: міжнародний досвід та національна практика'' (2 травня 2023р., Чернівці).

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 3 від 14.11.2023