ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри криміналістики
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Костенко Марина Володимирівна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

доцент

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Організація і планування розслідування окремих видів вбивств (1,2 друк. арк.)

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

3.8

5 Наукова новизна отриманих результатів

Проаналізовано існуючі судові та позасудові способи звернення щодо відшкодування збитків, завданих збройними конфліктами, на прикладі законодавства України, виявилено позитивну практику інших країн, уточнено міжнародні стандарти у цій сфері. Значну увагу приділено особливостям звернення за відшкодуванням шкоди у цивільному та кримінальному судочинстві, запропоновано загальні рекомендації щодо вдосконалення механізму правового регулювання відшкодування збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії. Окреслено проблемні теоретичні та практичні аспекти, пов’язані з продажем фальсифікованих лікарських засобів через мережу Інтернет та заходи протидії поширенню фальсифікованої продукції, здійснено пошук шляхів удосконалення нормативно-правового механізму регулювання діяльності фармацевтичного бізнесу в Україні. Досліджено функціональне призначення та роль тактичних дій у розробці та впровадженні криміналістичної методики розслідування кримінальних правопорушень. З’ясовано вплив функцій тактичної операції на побудову криміналістичної методики розслідування кримінального правопорушення. Описано особливості проведення різних видів тактичних дій під час розслідування слідчим окремих видів кримінальних правопорушень. Висвітлено особливості застосування інноваційних технологій у криміналістичній діяльності, виокремлено найбільш поширені та апробовані практикою такі нові можливості, як: впізнання людини за відеозображенням, ідентифікація індивіда за голосом, ДНК, відбитками пальців, сітківкою ока, унікальному малюнку вен на долонях та іншими параметрами, можливість фіксування переміщення особи за допомогою інноваційних технології GPS, мобільного зв’язку і Wi-Fi доступ до мережі Інтернет. Розглянуто роль судової експертизи, як форми використання спеціальних знань, у сфері міжнародного співробітництва, зокрема при проведенні судової експертизи за дорученням інших держав та при створенні міжнародних судово-експертних установ. З’ясовано основні напрямки та особливості призначення судово-психологічної експертизи в цивільному судочинстві. Висвітлено специфіку розкриття кримінальних правопорушень, вчинених у кіберпросторі, особливості тактики їх розслідування, які полягають у використанні спеціальних методів та засобів для збору та аналізу цифрових доказів, виявленні слідів злочинної діяльності в інформаційних системах та мережах, ідентифікації злочинців та їх місцезнаходження в кіберпросторі, залученні висококваліфікованих спеціалістів та допомоги правоохоронних органів інших країн.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

не приймала

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

не була

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

не була

14 Прочитані лекції практичним працівникам

не читала

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

не має

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

не була

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

не була

22 Співробітництво з закордонними організаціями

не співпрацювала

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

не приймала

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

не приймала

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

не має

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

не приймала

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Участь у науково-педагогічному стажуванні “Law teaching in university and high schools in the context of european law on higher education and science” в обсязі 6 кредитів (180 годин). 9 січня – 13 лютого 2023 р. Foundation ADD and European Socio-Technical University in honor of God Servant Robert Shuman, Warsaw (Poland). Сертифікат № PR-131-230213 від 13.02.2023 р.

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 4 від 15.11.2023