ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри криміналістики
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Шепітько Валерій Юрійович
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

професор

2.2 Науковий ступінь

доктор юридичних наук

2.3 Вчене звання

професор

3 Тема науково-дослідницької роботи

"Формування доктрини криміналістики та судової експертизи в країнах Східної Європи" (1,6 д.а.).

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

15.87

5 Наукова новизна отриманих результатів

Досліджено доктринальні підходи у формуванні криміналістичних знань та здійсненні судово-експертної діяльності в країнах Східної Європи. Розвиток криміналістичних знань у різних країнах простежується у формуванні як єдиної науки "криміналістики", так й окремих галузей судових наук (Forensic Sciences). В Україні криміналістика та судова експертиза мають європейський вектор розвитку. Тенденції криміналістики та судової експертизи виявляються у формуванні нових та перспективних наукових напрямів (цифрової криміналістики, ядерної криміналістики, геномної криміналістики, аерокосмічної криміналістики). Європейські підходи виявляються також у застосуванні стандартів доказування під час кримінального провадження та формуванні термінологічного апарату (мови науки). У криміналістиці та судовій експертизі має місце тенденція щодо використання прогресивних технологій, методів та засобів, які ґрунтуються на належному співвідношенні заходів безпеки і свободи, використанні міжнародних стандартів під час фіксації доказової інформації вчинення воєнних та інших злочинів міжнародного характеру у війні РФ проти України.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Підручники:
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
Інше:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

1) На доручення президії НАПрН України надано пропозиції та зауваження до проєкту Закону України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за окремі дії проти основ національної безпеки України" (реєстр. № 9223 від 19.04.2023), внесеного народним депутатом України Мазурашем Г. Г., Кузьміних С. В. (В. Ю. Шепітько, В. М. Шевчук, Г. К. Авдєєва, М. О. Соколенко). 2) На виконання листа Заступника Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Д. В. Завгороднього № 1/4514-23 від 31.03.2023 року надано пропозиції щодо середньострокових пріоритних напрямів інноваційної діяльності галузевого рівня, які відповідають стратегічним пріоритетним напрямам інноваційної діяльності загальнодержавного ріввня (вхідний лист від 03.04.2023 р. (б/н); вихідний лист від 07.04.2023 р. № 117-01-52). (В. Ю. Шепітько, В. М. Шевчук, Г. К. Авдєєва, М. О. Соколенко). 3) Пропозиції та зауваження до проєкту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування правоохоронними органами безпілотних повітряних суден та протидії їх незаконному використанню (реєстр. № 8185) від 07.11 2022 (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=75152) внесено Кабінетом Міністрів України (В. Ю. Шепітько, В. М. Шевчук, Г. К. Авдєєва, М. О. Соколенко).

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

не здійснював

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

не здійснював

14 Прочитані лекції практичним працівникам

Правовий практикум "Особливості кримінального провадження в умовах воєнного стану" 22 вересня 2023 року. Практикум акредитовано Національною асоціацією адвокатів України. Спікер Шепітько В. Ю. 12.10-13.50 "Докази та доказування у кримінальному провадженні в умовах воєнного стану".

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

у цьому році немаю

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

1) Член спеціалізованої вченої ради СРД 41.086.05 у Національному університеті "Одеська юридична академія". 2) Член спеціалізованої вченої ради Д 64.086.04 у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого.

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

1). Офіційний опонент по дисертації на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 08  Право, за спеціальністю 081 – Право Лісіцького Андрія Валерійовича на тему «Використання спеціальних знань під час розслідування кримінальних правопорушень, вчинених шляхом підпалу» - захист 25 травня 2023 року на засіданні спеціалізованої вченої ради у Національній академії внутрішніх справ. 2). Офіційний опонент по дисертації на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 08  Право, за спеціальністю 081 – Право Юсупової Катерини Олександрівни за темою: «Кримінальні процесуальні та криміналістичні основи участі захисника у кримінальному провадженні щодо неповнолітніх», поданої на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 08  Право, за спеціальністю 081 – Право - захист 21 червня 2023 року на засіданні спеціалізованої вченої ради у Національній академії внутрішніх справ.

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

не був

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Встановлено наукові зв'язки (участь у зарубіжних конференціях, рецензування наукових видань, сумісна підготовка підручників, читання лекцій, проходження стажування) з вищими навчальними закладами Литви (Університет Миколаса Ромеріса, Вільнюський університет), Чехії (Університет Масарика), Польщі (Варшавський Університет), Словаччині (Поліцейська Академія в Братислаі), Латвії (Ризький Університет імені Страдіня), Литовським товариством криміналістів, Польським товариством криміналістів, Словацьким товариством криміналістів, Німецькою асоціацією криміналістів.

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

не приймав

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

Участь у виконанні Міжнародного наукового проєкту "Протидія вбивствам із застосуванням зброї масового знищення (ЗМЗ) в Україні шляхом підвищення місцевої спроможності виявляти та реагувати на загрози її розповсюдження (грантова угода № SISNCT21CA3038 наданого Державним департаментом США)

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

1. Обраний Почесним професором (Professor Honoris Causa) Національного наукового центру "Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. Бокаріуса" (Рішення Вченої ради ННЦ "Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса від 27 вересня 2023 (протокол № 9)) 2. Нагороджений Ювілейним пам’ятним знаком «100 років Національній академії внутрішніх справ» (2023)

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

Науковий керівник Проєкту фундаментального дослідження «Цифрова криміналістика та її роль у формуванні доказової інформації в умовах воєнних дій» (№ державної реєстрації в УкрІНТЕІ 0111u000956) на підставі договору з центральним органом виконавчої влади, за рахунок коштів МОН.

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Пройшов стажування в Ризькому Університеті імені Страдіня (Латвія) в період з 24.07.2023 до 21.08.2023 - International Scientific Internship "Building Resilience in European Research Area (CERTIFICATE, Riga, August 21, 2023, Registration № 2023/2024)

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 4 від 15.11.2023