ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри земельного та аграрного права
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Корнієнко Ганна Сергіївна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

доцент

2.2 Науковий ступінь

д.ю.н.

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Агробізнес в Україні:теоретико-правові проблеми становлення та розвитку

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

5.8

5 Наукова новизна отриманих результатів

Уперше надано класифікацію фермерських господарств як основних субєктів агробізнесу. Визначено види фермерських господарств в залежності від їх правового статуту, підтримки з боку держави, правового регулювання на внутрішньому, локальному рівні. Уперше виокремлено індивідуальне продовольче забезпечення людини в умовах воєнного стану, що поділяється на: 1) задоволення продовольчих потреб осіб, які залишились у зоні бойових дій; 2) продовольче забезпечення внутрішньо переміщених осіб; 3) задоволення потреби у їжі особам, які отримали тимчасовий притулок в ЄС; 4) проволоче забезпечення осіб, які проживають на територія, що не зазнали бойових дій. У поствоєнному праві наведене забезпечення повинно трансформуватися, що природно буде обумовлено станом житлового фонду, станом сільськогосподарських земель, фактичними суспільними відносинами. Набули подальшого розвитку положення щодо експорту сільськогосподарської продукції. Визначено, що суб’єктами експорту сільськогосподарської продукції є дві групи учасників відносин експорту. Перша – це виробники такої продукції, тобто сільськогосподарські товаровиробники. Друга – суб’єкти господарювання, які не здійснюють виробництво такої продукції, однак проводять зовнішньоекономічні операції із експорту продукції сільського господарства, зокрема посередники.Посередники експорту сільськогосподарської продукції є суб’єктами більш широких правовідносин у сфері агробізнесу – логістичних. Уперше розглянуто логістику у сфері агроізнесу як засобу продовольчої безпеки.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Навчальні посібники:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

Виступила спікером Харківського міжнародного юридичного форуму, в рамках дискусійної панелі «Продовольча безпека в умовах сучасних викликів: національно-правовий та міжнародний аспекти» з доповіддю «Сучасні виклики для агробізнесу під час воєнного стану»

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

1. Прийняла участь у Харьківському міжнародному юридичному форумі в якості спікера. Мала бінарний виступ з директором сільськогосподарського приватного підприємства "НК-плюс" Ахтирченко О.М на тему:"Сучасні виклики для агробізнесу під час воєнного стану" в рамках дискусійної панелі "Продовольча бепека в умовах глобальних викликів:національно-правовий та міжнародний аспекти". 2. Пройшла курси підвищення кваліфікації за програмою «Modern methods and means of training future lawyers» Western University of Arad, Romania North University Centre of Baia Mare, Romania Institute of professional development, Slovakia, Association of International Educational аnd Scientific Cooperation, Ukraine, 4 квітня-13 травня 2022р. Сертифікат № U 1305-9UK, від 13 травня 2022 р.6 кредитів ЄКТС/180 годин

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від