ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри кримінальної юстиції
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Лапкін Андрій Васильович
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

доцент

2.2 Науковий ступінь

доктор юридичних наук

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Проблеми організації та функціонування системи кримінальної юстиції

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

8.75

5 Наукова новизна отриманих результатів

Виокремлено систему гарантій професійної етики представників системи кримінальної юстиції та визначено роль юридичної відповідальності у їх забезпеченні; зясовано особливості функціонування окремих органів кримінальної юстиції в умовах воєнного стану

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

1. Проєкт Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення конфіскації майна як покарання за злочини проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку» 2. Проєкт Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за невиконання (порушення) санкцій» 3. Проєкт Плану відновлення України від наслідків війни за цілями 4 «Удосконалення системи органів прокуратури» та 5 «Розвиток системи органів кримінальної юстиції» Розділу 18 «Юстиція». 4. Регламент роботи Комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Національного антикорупційного бюро України 5. Проєкт Критеріїв та методики оцінки кандидатів на посаду Директора Національного антикорупційного бюро України. 6. Проєкт Порядку проведення співбесіди з відібраними кандидатами з питань, пов’язаних із професійними досвідом, знаннями, якостями кандидата та його можливою майбутньою діяльністю на посаді Голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. 7. Проєкт Концепції розвитку кримінальної юстиції.

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

Член Науково-консультативної ради при Голові Верховної Ради України.

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

1. Член Робочої підгрупи 4 «Удосконалення системи органів прокуратури. Розвиток системи органів кримінальної юстиції» Групи «Юстиція» Національної ради з відновлення України від наслідків війни. 2. Член Міжвідомчої робочої групи з питань притягнення до відповідальності осіб, що прямо чи опосередковано причетні до вчинення Російською Федерацією збройної агресії проти України, розшуку, арешту та подальшої конфіскації або примусового вилучення у дохід України належних їм або іншим особам активів, а також об’єктів права власності Російської Федерації, її резидентів. 3. Член робочої групи з розробки проєкту Концепції розвитку кримінальної юстиції. 4. Член робочої групи Конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду Голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. 5. Член робочої групи Комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Національного антикорупційного бюро України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

1. «Синхронізація підходів до застосування угод про визнання винуватості», Тренінг для суддів Вищого антикорупційного суду України, Національна школа суддів України; 2. «Питання щодо відкриття та закриття кримінального провадження», Тренінг для суддів Вищого антикорупційного суду України, Національна школа суддів України; 3. «Обвинувачення vs гоніння: лінії розмежування», Тренінг для суддів Вищого антикорупційного суду України, Національна школа суддів України; 4. «Судова етика, чесність і конфлікт інтересів», Тренінг для суддів Вищого антикорупційного суду України, Національна школа суддів України; 5. «Застосування примусових заходів медичного характеру», Тренінг для суддів Вищого антикорупційного суду України, Національна школа суддів України; 6. «Заочні судові процеси, включаючи проблемні питання, пов’язані з оголошенням втікача в розшук: міжнародні стандарти і найкраща практика з цих питань», Тренінг для суддів Вищого антикорупційного суду України, Національна школа суддів України; 7. «Етика, чесність і конфлікт інтересів у діяльності помічника судді», Тренінг для помічників суддів Вищого антикорупційного суду України, Національна школа суддів України; 8. «Синхронізація підходів до застосування угод про визнання винуватості», Тренінг для помічників суддів Вищого антикорупційного суду України, Національна школа суддів України; 9. «Особливості доказування факту спричинення шкоди корупційним правопорушенням, підстави для задоволення цивільного позову у кримінальному провадженні», Тренінг для помічників суддів Вищого антикорупційного суду України, Національна школа суддів України; 10. «Заочні судові процеси», Тренінг для помічників суддів Вищого антикорупційного суду України, Національна школа суддів України; 11. «Початок та закриття кримінального провадження», Тренінг для помічників суддів Вищого антикорупційного суду України, Національна школа суддів України.

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

Член (рецензент) спеціалізованої вченої ради ДФ 64.086.041 Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого по захисту дисертації Гафича І.І. «Організаційно-правові основи участі прокурора у вирішенні питання про закриття кримінального провадження», на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 081 «Право»

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

Стипендія Кабінету Міністрів України для молодих учених

22 Співробітництво з закордонними організаціями

1. Програма ЄС Еразмус+ по реформуванню магістерських програм для підготовки слідчих, суддів та прокурорів CRIMHUM. 2. Міжнародна організація розвитку права (International Development Law Organization), експерт з питань антикорупційних реформ. 3. Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative). 4. Вільнюський державний університет (Литва).

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від