ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри цивільної юстиції та адвокатури
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Вільчик Тетяна Борисівна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

доцент

2.2 Науковий ступінь

доктор юридичних наук

2.3 Вчене звання

професор

3 Тема науково-дослідницької роботи

Оптимізація організації та діяльності інституту адвокатури у світлі судово-правової реформи в Україні, .

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

10

5 Наукова новизна отриманих результатів

Досліджувалися актуальні теоретико-прикладні проблеми незалежності інституційної адвокатури та адвокатів Україні, правового регулювання діяльності інституту адвокатури, реалізації професійних прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності, регулювання адвокатської професії в Україні та в світі, дотримання конституційного права кожної особи на професійну правничу допомогу, у тому числі – у кримінальному судочинстві; реформування ринку юридичних послуг в Україні. Проводився порівняльно-правовий аналіз організації та діяльності інституту адвокатури в України та країнах Європейського Союзу, у світі, зокрема, з точки зору регулювання адвокатської професії та визначення цілей такого регулювання, актуальних проблем подальшого правового визначення місця і ролі інституту адвокатури у системі судової влади; дотримання законодавства про адвокатську таємницю в Україні та Німеччині. Досліджено інститут участі адвоката у виконавчому провадженні та інститут банкрутства у законодавстві України та Німеччині. Запропоновані конкретні рекомендації щодо внесення змін та доповнень у чинне законодавство України про адвокатуру та адвокатську діяльність щодо зміцнення гарантій адвокатської діяльності, вдосконалення незалежності інституційної адвокатури та адвокатів України, діяльності системи органів адвокатського самоврядування та реформування ринку юридичних послуг; визначення правового становища адвокатури у системі судової влади, додержання адвокатської таємниці, тощо.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

не приймала

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

не працювала

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

Член Науково-консультативної ради при Голові Верховної Ради України. Член Науково-консультативної ради при Національної асоціації адвокатів України Співголова комітету з взаємодії з науковими установами Ради адвокатів Харківської області Член Харківської обласної ради з питань правової реформи

14 Прочитані лекції практичним працівникам

Вільчик Т.Б. «Теоретико-прикладні проблеми незалежності інституту адвокатури та адвокатів». /(Сертифікований тренер НААУ, лекція у межах підвищення кваліфікації адвокатів. 14.12.2023).

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

не маю

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

Голова разової Спеціалізованої вченої ради при Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого по захисту дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії Лимарь Ірини Володимирівни : "Судовий контроль за виконавчим провадженням" (27.11.2023).

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

Так

20.2 Кандидат наук

ні

20.3 Доктор філософії

ні

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

ні

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Член Німецько-Українського об’єднання юристів (Deutschland, Wiesbaden Institute for Law and Economics).

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

Не приймала участь

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

Учасник науково-дослідницького проекту «Надання правової допомоги у цивільному процесі як складова забезпечення доступності правосуддя» з 01.06.2023 р. по 31.12.2023 р.

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

не отримувала

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

Учасник міжнародного проекту Гессен фонду «Die Reform des ukrainischen Prozessrechtes unter besonderer Berücksichtigung der Unabhängigkeit von Richtern und Rechtsanwälten». Німеччина.

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Науковий керівник студентської наукової доповіді на студента Діденко В., (факультету адвокатури) нагородженого заохочувальним дипломом на Всеукраїнському конкурсі студентських робіт (травень 2023).

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 3 від 14.11.2023