ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри кримінального права
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Борисов Вячеслав Iванович
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

Професор

2.2 Науковий ступінь

Доктор юридичних наук

2.3 Вчене звання

професор

3 Тема науково-дослідницької роботи

немає

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

0

5 Наукова новизна отриманих результатів

Має місце розвиток права у питаннях доктринального тлумачення та застосування норм Особливої частини законодавства України про кримінальну відповідальність, що знайшло втілення у висновках за запитами суддів ККС у складі Верховного Суду. Установлено, що в системі ознак складу злочину «Державна зрада» діяння, пов’язані з «переходом на бік ворога» та «надання допомоги» за характером впливу на об’єкт кримінального правопорушення можуть бути інформаційними (яка може бути пов’язана з предметом використання або знаряддям чи засобами їх вчинення). До виключно інформаційних діянь належить шпигунство. Окрім того, в поведінці особи можуть сполучатися інформаційні дії з фізичними. За таких умов (різноманіття) інформація не може бути уведена до моделі складу діянь – «перехід на бік ворога» та «надання допомоги» як обов’язкова ознака цих діянь, хоча, безумовно, при формулюванні обвинувачення вказівка на те, що конкретно являла собою інформація при їх здійсненні, є необхідною складовою визначення ступеня тяжкості вчиненого

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
Інше:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

Пропозиції та зауваження до Положення про порядок формування, проведення та контролю за виконанням фундаментальних наукових досліджень в Національній академії правових наук України, підготовлені за зверненням Національної академії правових наук України (вх. лист № 70 від 17.10.2023 р.; вих. № 375-01-52 від 24.10.2023 р.)

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

Немає

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

Член Науково-консультативної ради при Верховному Суді

14 Прочитані лекції практичним працівникам

Немає

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

Немає

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Немає

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

Немає

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

Немає

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

– рішенням Вченої ради Державної наукової установи «Інститут інформації, безпеки і права Національної академії правових наук України», протокол № 1 від 18 січня 2023 р. присвоєно звання Почесний доктор Державної наукової установи «Інститут інформації, безпеки і права» Національної академії правових наук України». Диплом почесного доктора, реєстраційний номер 12 від 07.02.2023 р. за підписом директора В. Пилипчука та першого заступника директора з наукової роботи В. Фурташева. – Постановою президії НАПрН України від 3 лютого 2023 р. № 126/2 нагороджено Золотою медаллю Національної академії правових наук України імені Василя Яковича Тація. Посвідчення № 12 за підписом в.о. президента НАПрН України В. А. Журавля. – 07.02.2023 р. отримано вітальну адресу з нагоди 80-річчя з дня народження від колективу кафедри кримінального права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. – 07.02.2023 р. отримано вітальну адресу з нагоди 80-річчя з дня народження від колективу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого за підписом ректора НЮУ ім. Ярослава Мудрого Анатолія Гетьмана. – Наказом директора Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса Національної академії правових наук України Владислави Батиргареєвої № 31 від 07.02.2023 р. премійований 100 відсотковим посадовим окладом у зв’язку з 80-річчям. – 07.02.2023 р. отримано вітальну адресу з нагоди 80-річчя з дня народження від колективу Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса за підписом директора Інституту В. С. Батиргареєвої. – 07.02.2023 р. отримано вітальну адресу з нагоди 80-річчя з дня народження від Президії Національної академії правових наук України за підписом в.о. президента НАПрН України В. Журавля – 07.02.2023 р. отримано вітальну адресу з нагоди 80-річчя з Дня народження від ректорату та Вченої ради Національної академії внутрішніх справ за підписом ректора, генерала поліції першого рангу Володимира Чернєя. – Наказом ректора Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Анатолія Гетьмана № 40-оп від 07.02.2023 р. оголошено подяку за сумлінну, тривалу і плідну роботу в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого і з нагоди 80-річчя від дня народження; премійований грошовою премією в розмірі посадового окладу; нагороджено Почесною грамотою Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого; нагороджено Почесним знаком (орденом) ІІ ступеня Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. – 07.02.2023 р. отримано вітальну адресу особисто від ректора та від імені колективу Донецького державного університету внутрішніх справ з нагоди 80-річного ювілею.

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

Немає

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 3 від 04.11.2023