ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри конституційного права України
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Берченко Григорiй Валерійович
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

доцент кафедри конституційного права України

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Багаторівневий конституціоналізм

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

7.05

5 Наукова новизна отриманих результатів

Доведено, що конституціоналізм, що виходить за кордони виключно одної держави називають глобальним, багаторівневим, багатошаровим, транснаціональним. Водночас багаторівневість або багатошаровість як така може існувати також в середині самої держави. Багаторівневий конституціоналізм пов'язаний як із глобалізацією і міжнародними союзами держав, так і з конституціоналізмом і установчою владою у державах із федеративним устроєм, а також в унітарних державах із автономними утвореннями. Тому певною мірою доктринальні проблеми, які виникають у міждержавних союзах, характерні і для союзних держав (федерацій). Виокремлено два підходи до терміна «глобальний конституціоналізм», оскільки він найчастіше сьогодні використовуються саме в двох аспектах. Перший − для опису вже існуючого становища, що виявляється у діяльності наднаціональних структур, міжнародних договорів, поширення одних і тих же ідей конституціоналізму в різних країнах, використання досвіду один одного на рівні правотворчості і правозастосування тощо. Тобто це є багаторівневий конституціоналізм. Другий підхід полягає в розумінні глобального конституціоналізму як перспективи світового уряду і світової конституції, а також пошуку їх зародків в існуючих інституціях. Обґрунтовано, що глобальний конституціоналізм наразі відсутній, оскільки відсутній світовий уряд і всесвітня конституція. Про нього можна розмірковувати з точки зору бажаного або не бажаного розвитку подій. Акцентовано, що поки такий конституціоналізм не став повноцінним рівнем багаторівневого конституціоналізму, проте не помічати глобалізацію і її розвиток неможливо. Встановлено, що недоліки глобального конституціоналізму пов’язані із ідеєю універсальності прав, до якої апелює глобальний конституціоналізм, а також із дискусійністю можливості існування конституціоналізму і установчої влади на відповідному макро-рівні.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Навчальні посібники:
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

Не брав

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

Не брав

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

Не брав

14 Прочитані лекції практичним працівникам

Не читав

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

Немає

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

Не є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

Не був

20.2 Кандидат наук

Не був

20.3 Доктор філософії

Не був

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

Не був

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Експерт Польсько-українського проєкту «Польсько-українська співпраця представницьких організацій ректорів для покращення діяльності університетів»; Координатор від Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого в рамках проєкту Erasmus+ KA2 «Модернізація юридичної освіти для підтримки європейської та євроатлантичної інтеграції України» [EU4UA] (проєкт реалізується спільно із університетами України, Польщі і Литви).

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

Не брав

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

Не брав

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

Подяка голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко за вагомий особистий внесок у розвиток української освіти й науки, сумлінну багаторічну працю та з нагоди Європейського дня юристів

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

Експерт Польсько-українського проєкту «Польсько-українська співпраця представницьких організацій ректорів для покращення діяльності університетів» (замовник - "Варшавська політехніка", Республіка Польща); Координатор від Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого в рамках проєкту Erasmus+ KA2 «Модернізація юридичної освіти для підтримки європейської та євроатлантичної інтеграції України» [EU4UA] (проєкт реалізується спільно із університетами України, Польщі і Литви, координатор від України - Львівський національний університет імені Івана Франка).

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

6-9 листопада 2023 року перебував у відрядженні на території Республіки Польща на запрошення голови Фундації польських ректорів, керівника польсько-українського проекту «Польсько-українська співпраця представницьких організацій ректорів для вдосконалення діяльності університету», проф. Єжи Возніцького і брав участь з доповіддю на Ректорському дні 8 листопада, що проводився у "Білостоцькій політехніці".

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 3 від 14.11.2023