ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри криміналістики
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Шевчук Віктор Михайлович
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

в.о. завідувача кафедри

2.2 Науковий ступінь

доктор юридичних наук

2.3 Вчене звання

професор

3 Тема науково-дослідницької роботи

"Методологічні засади формування цифрової криміналістики та ефективність її застосування на практиці" (1,6 д. а.).

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

30.9

5 Наукова новизна отриманих результатів

Досліджено теоретико-методологічні засади формування та персрпектив розвитку цифрової криміналістики в сучасних умовах воєнних загроз та трансформації злочинності з метою забезпечення підвищення ефективності застосування криміналістичних знань у правозастосовній практиці. Трансформація злочинності в Україні під час війни значно вплинули на зміну пріоритетів завдань криміналістики, на особливості формування і застосування криміналістичних знань в умовах воєнного стану. В таких умовах гостро постає питання про підвищення ролі криміналістики у формуванні доказової бази розслідування воєнних злочинів, вчинених російськими військовими в Україні. Сьогодні в умовах воєнного стану особливої значимості набуває тенденція посилення практичної спрямованості криміналістичних розробок, інноваційних продуктів, їх прагматична орієнтації на вирішення практичних завдань, пов’язаних із фіксацією, документуванням, розслідуванням та судовим розглядом воєнних злочинів. У таких умовах постало питання актуалізації розроблення проблем криміналістичної стратегії, спрямованої на вирішення стратегічних завдань криміналістики. Актуальним сьогодні є формування нових напрямків у криміналістиці, зокрема, криміналістичної стратегії, воєнної криміналістики, а застосування цифрових технологій у сучасній злочинній діяльності визначають важливість використання інструментів цифрової криміналістики, що суттєво впливає на сучасну парадигму криміналістики.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Підручники:
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

1) На доручення президії НАПрН України надано пропозиції та зауваження до проєкту Закону України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за окремі дії проти основ національної безпеки України" (реєстр. № 9223 від 19.04.2023), внесеного народним депутатом України Мазурашем Г. Г., Кузьміних С. В. (В. Ю. Шепітько, В. М. Шевчук, Г. К. Авдєєва, М. О. Соколенко). 2) На виконання листа Заступника Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Д. В. Завгороднього № 1/4514-23 від 31.03.2023 року надано пропозиції щодо середньострокових пріоритних напрямів інноваційної діяльності галузевого рівня, які відповідають стратегічним пріоритетним напрямам інноваційної діяльності загальнодержавного ріввня (вхідний лист від 03.04.2023 р. (б/н); вихідний лист від 07.04.2023 р. № 117-01-52). (В. Ю. Шепітько, В. М. Шевчук, Г. К. Авдєєва, М. О. Соколенко). 3) Пропозиції та зауваження до проєкту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування правоохоронними органами безпілотних повітряних суден та протидії їх незаконному використанню (реєстр. № 8185) від 07.11 2022 (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=75152) внесено Кабінетом Міністрів України (В. Ю. Шепітько, В. М. Шевчук, Г. К. Авдєєва, М. О. Соколенко).

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

не здійснював

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

не здійснював

14 Прочитані лекції практичним працівникам

не читав

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

у цьому році немаю

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

1) Вчений секретар спеціалізованої вченої ради Д 64.086.01 у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого за спеціальністю 12.00.09 – кримінальній процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність. 2) Член спеціалізованої вченої ради з присудження наукового ступеня доктора наук Д. 41.086.06, Національний університет "Одеська юридична академія". Профіль ради : 12.00.09 "Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза.

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

не був

20.2 Кандидат наук

Відгук на автореферат дисертації Вітвіцького Антона Сергійовича за темою: «Методика розслідування транснаціональної організованої злочинності», поданої на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.09 – кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність (Одеський державний університет внутрішніх справ) (Шевчук В.М., Капустіна М.В.).

20.3 Доктор філософії

не був

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

не був

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Встановлено наукові зв'язки (участь у зарубіжних конференціях, рецензування наукових видань, сумісна підготовка наукових публікацій, читання лекцій, проходження стажування) з вищими навчальними закладами Литви (Університет Миколаса Ромеріса, Вільнюський університет), Чехії (Університет Масарика), Польщі (Варшавський Університет, Янгелонський університет у Кракові), Латвії (Ризький Університет імені Страдіня), Литовським товариством криміналістів, Польським товариством криміналістів, Словацьким товариством криміналістів. Член Міжнародного Конгресу Криміналістів (INGO «Criminalists Congress») з 2012 року. Брав участь у Криміналістичному форумі «Криміналістика – красуння 130 років» (28-30 червня 2023 р.) у Кракові (Польщі), до складу якого входили: ХI-й з'їзд кафедр, установ, лабораторій та криміналістичних груп та VIII Міжнародний науковий симпозіум Польського криміналістичного товариства з нагоди 50 років від дня заснування Польського криміналістичного товариства та 60 років від заснування кафедри криміналістики на факультеті права та адміністрації Ягеллонського університету.

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

Брав участь у VIІ Харківського міжнародного юридичного форуму у панельній дискусії «Еколого-правова доктрина України: на шляху до безпеки, відновлення та зеленого порядку денного ЄС» (28 вересня 2023 р.) за участю заступника начальника Харківської обласної військової адміністрації Євгена Іванова, в обговоренні теми: ''Проблемні питання застосування законодавства у сфері охорони довкілля''.

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

не брав

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

Ювілейна медаль «50 років Польському Криміналістичному товариству», яку отримав на VIII Міжнародному науковому симпозіумі (28-30 червня 2023 р.) Краков (Польща), від Президента Польського Криміналістичного товариства професора Мечислава Гоца.

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

не брав

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Пройшов стажування в Центрі українсько-європейського наукового співробітництва науково-педагогічне підвищення кваліфікації в період з 31.08. 2023 р. по 10.09. 2023 р. «Технології доброчесного використання штучного інтелекту у сфері освіти та науки» (Сертифікат, № ADV-3107122-PSAU від 10.09.2023 р.), 6 кредитів -180 годин ЄКТС. Пройшов навчання за програмою підвищення кваліфікації в Міжнародному інституті психології = «International institute of psychology»= за темою «Психологічна допомога в умовах війни» = «Psychological assistance during the war»= в період з 2.10.2023 р. по 30.10.2023 р. (Certificate, October 30, 2023, Registration № KA 44047509/007448-23), Total: 27 academic hours (0,9 ECTS). Пройшов навчання та підвищував професійні компетентності (кваліфікацію) за програмою «Інтерактивні та мультимедійні технології в освітньому процесі. Сучасні методики викладання» в період з 01.05.2023 по 31.07.2023 р. (Сертифікат №100127 від 01.08.2023 р.), 6 кредитів -180 годин ЄКТС. Обрано Експертом МОН з експертизи проєктів наукових досліджень науково-технічних (експериментальних) розробок (2022-2023 р.)

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 4 від 15.11.2023