ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри екологічного права
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Туліна Ельбіс Євгенiвна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

доцентка

2.2 Науковий ступінь

кандидатка юридичних наук

2.3 Вчене звання

доцентка

3 Тема науково-дослідницької роботи

Актуальні проблеми правового регулювання у сфері охорони навколишнього природного середовища від шкідливого біологічного впливу.

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

4

5 Наукова новизна отриманих результатів

Досліджено проблемні аспекти правового забезпечення біологічної безпеки з урахуванням усіх можливих видів біологічних загроз, розглянуто формування в межах еколого-правової науки належної теоретичної бази для регулювання правовідносин, що виникають, бо існуюча законодавча база у цій сфері є фрагментарною. Спираючись на аналіз уже існуючих у цій сфері нормативно-правових актів, наголошено на неузгодженості термінів, що застосовуються в них, і на тому, що на сьогодні актуальним є формування і подальший розвиток належної законодавчої бази в цій сфері з єдиним і узгодженим понятійно-категоріальним апаратом. Вбачається, що це дасть змогу означити певні перспективи правового забезпечення біологічної безпеки в майбутньому. Також розглянуто особливості правового регулювання використання окремих компонентів біологічного різноманіття. Проаналізовано класифікацію компонентів біологічного різноманіття відповідно до Конвенції про охорону біологічного різноманіття. Окремо досліджено наявний категоріально-понятійний апарат у цій сфері, обґрунтовано, що існує нагальна потреба в його узгодженні й приведенні у відповідність трактувань, наведених у різних документах. Запропоновано правовідносини стосовно використання окремих компонентів біологічного різноманіття розглядати в межах усіх трьох груп, тобто виду і різноманіття екосистем, між видами. Доведено, що чітке визначення компонентів біологічного різноманіття як об’єктів правового регулювання у сфері використання – важлива передумова належного правового забезпечення цих відносин.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

Разова спеціалізована вчена рада ДФ 2023-03 створена для захисту дисертації Оніщенка Олексія Юрійовича «Правове регулювання добування (придбання) диких тварин з метою їх утримання і розведення у напіввільних умовах чи в неволі» на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 081«Право» (Наказ № 105 від 25.04.2023 р.) Разова спеціалізована вчена рада ДФ 2023-17 створена для захисту дисертації Третьяк Анастасії Валеріївни «Правова охорона довкілля в умовах децентралізації» на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 081«Право» (Наказ № 276 від 31.10.2023 р.)

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

Рецензентка дисертації Оніщенка Олексія Юрійовича «Правове регулювання добування (придбання) диких тварин з метою їх утримання і розведення у напіввільних умовах чи в неволі» на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 081«Право» (Наказ № 105 від 25.04.2023 р.) Рецензентка дисертації Третьяк Анастасії Валеріївни «Правова охорона довкілля в умовах децентралізації» на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 081«Право» (Наказ № 276 від 31.10.2023 р.)

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

З 22 квітня – 28 травня 2023 р. приймала участь у  міжнародному стажування за програмою підвищення кваліфікації «Фандрейзинг та організація проєктної діяльності в закладах освіти: європейський досвід» для педагогічних та науково-педагогічних працівників, (Польща – Україна), сертифікат № SZFL-002687, 180 год. / 6 кредита. Є членом Союзу юристів України Харківської обласної організації Союзу юристів України (посвідчення №1331).

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від