ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри кримінального права
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Пономаренко Юрій Анатолійович
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

Завідувач кафедри кримінального права

2.2 Науковий ступінь

Доктор юридичних наук

2.3 Вчене звання

Доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи
4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

2

5 Наукова новизна отриманих результатів

Розроблені концепуальні засади реформування системи кримінально-правових засобів за законодавством України, розроблена система таких засобів, визначені особливості механізму досягнення мети кримінально-правового регулювання при застосування кожного з цих засобів. В системі кримінально-правових засобів визначені місце системи покарань, встановлені її зв'язки з іншими підсистсемами в межах системи кримінально-правових засобів, сформульовані доктринальні моделі кожного окремого виду покарання. На основі цього сформульовані положення, що знайшли відображення у статтях Книги 3 проєкту нового КК України, розробленого робочою групою з питань розвитку кримінального права Комісії з питань правової реформи при Президентові України.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
Інше:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

1. Член робочої групи з питань розвитку кримінального права Комісії з питань правової реформи при Президентові України, що розиробила проєкт нового КК України; 2. Автор проєкту закону "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо усунення суперечностей у караності кримінальних правопорушень", що прийнятий Верховною Радою України 13.07.2023 за № 3233-ІХ

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

Член Комісії з питань правової реформи при Президентові України; член Науково-консультативної ради при Голові Верховної Ради України; член Науково-консультативної ради Верховного Суду.

14 Прочитані лекції практичним працівникам

1. Презентація проєкту нового КК України у Вищій школі адвокатури «Основні положення проєкту КК України» (підвищення кваліфікації адвокатів) (м. Київ, Національна асоціація адвокатів України), 1 лютого 2023 р., дистанційно 2. Вебінар-презентація проєкту нового Кримінального кодексу України у Національній школі суддів (Робоча група з проблем розвитку кримінального права, КМЕС в Україні), 5 травня 2023 р., дистанційно 3. Презентація проєкту нового Кримінального кодексу України на міжнародному науково-практичному круглому столі «Ретроспектива військової агресії рф в Україні: злочини проти миру, безпеки людства та міжнародному правопорядку в сучасному вимірі» (м. Київ, СБУ, програма підтримки ОБСЄ для України, Інститут підготовки юридичних кадрів для СБУ Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого), презентація проєкту нового Кримінального кодексу України, 22-23 червня 2023 р. 4. Робоча зустріч з народними депутатами України - членами Комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України "Відмінність чинного КК від проєкту нового КК України", Київ, 5 грудня 2023 р. 5. Вебінар із суддями Вищого антикорупційного Суду України, прокурорами Спеціалізованою антикорупційною прокуратури та дитективами НАБУ "Концептуальні положення проєкту КК України" у порівнянні з чинним КК України", Київ, 7 грудня 2023 р.

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

Член спеціалізованої вченої ради з присудження наукового ступеня доктора наук Д 64.086.01 у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого (наказ МОН України № 1166 від 23.12.2022)

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

Офіційний опонент на захисті дисертації на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук за спеціальністю 12.00.08 - кримінальне право і кримінологія; кримінально-виконавче право: Степаненко О. В. "Теорія і практика кримінально-правової охорони особи від домашнього насильства" (Національний університет «Одеська юридична академія», 17.11.2023)

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

Офіційний опонент на захисті дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 081 "Право": Прокопчук Т. Й. "Кримінальна відповідальність за розголошення інформації з обмеженим доступом" (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 03.04.2023); Басалюк Н. В. "Система покарань у кримінальному праві та законодавстві України" (Національний університет «Одеська юридична академія», 26.04.2023)

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

- співробітництво з Консультативною місією Європейського Союзу в Україні «Проєкт нового Кримінального кодексу України» (2021-2024 рр.); - співробітництво з координатором проєктів ОБСЄ в Україні (експерт координатора проєктів ОБСЄ в Україні)

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

2. Взяв участь у підготовці фабули завдання і був суддею на І Національних дебатах з кримінального права імені Юлії Шевченко, яки проводились ELSA Kyiv та ELSA Kharkiv

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 3 від 04.11.2023