ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри кримінального процесу
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Крицька Ірина Олександрівна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

старший викладач

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

3 Тема науково-дослідницької роботи

Новелізація кримінального процесуального законодавства України в сучасних суспільних умовах

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

3.4

5 Наукова новизна отриманих результатів

Полягає у виявленні, з'ясуванні зімсту та чинників окремих проблем, що можуть виникати під час досудового розслідування в кримінальному провадженні (зокрема, при визначенні підслідності, проведенні процесуальних дій тощо), насамперед в сучасних суспільних умовах, пов'язаних із наявністю екзистенційних загроз для нашої держави. Проведений аналіз дав можливість сформулювати низку науково-обгрунтованих рекомендацій, спрямованих на вдосконалення чинного криімнального процесуального законодавства та правозастосовної практики. Крім того, проведено дослідження, присвячене питанням використання цифрових технологій у криімнальному судочинстві, серед іншого, визначено та охарактеризовано зміст основних принципів використання технологій штучного інтелекту в кримінальному процесу, окреслено напрямки такого використання та можливі ризик, що пов'язані з цим.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Монографії:
Наукові статті:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

1) Участь у формулюванні пропозицій змін до законодавства в рамках Державної антикорупційної програми на 2023- 2025 рр. (з питань надання можливості укладання угоди про визнання винуватості у кримінальних провадженнях, віднесених до підслідності НАБУ, за умови повного або часткового відшкодування збитків чи заподіяної шкоди, а також покладення повноваження щодо вирішення спорів про підслідність у кримінальних провадженнях, що можуть належати до підслідності НАБУ, виключно на Генерального прокурора та його заступника – керівника САП) (Лист від Міністерства юстиції України, вх. № 38513/11.1./11-23 від 29 березня 2023) 2) Формулювання пропозицій щодо вдосконалення антикорупційного законодавства на підставі ідентифкованих корупційних ризиківу правоохоронній/судовій сферах за структурою кримінального провадження (Лист від НАБУ вх. №125-01-669 від 24.05.2023 р.)

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

Робоча група з питань внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, а також деяких інших законодавчих актів з метою посилення ефективності та незаледності САП (при Комітеті з питань правоохоронної діяльності)

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

в рамках підвищення кваліфікації при Військо-юридичному інституті з дисципліни «Досудове розслідування кримінальних правопорушень» у жовтні-листопаді 2023 р. прочитано 20 лекцій (40 годин)

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

рецензент по дисертації КРИВОРУЧКО Джемми Валеріївни «Зловживання правом під час досудового розслідування в кримінальному провадженні» (Наказ про створення Разової спец вчен ради № 130 від 26.05.2023 р.). захист відбувся 19.07.2023 р.

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

з 9 по 16 липня 2023 р. в рамках Twin for Hope partnership між Edge Hill University та Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого пройдено академічну мобільність шляхом участі в Summer school 2023 та Ukrainian Legal Research and Networking Event (організований Edge Hill University у Вестмінстерському Палаці) (м. Ліверпуль та м. Лондон, Великобританія, 50 годин).

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Успішно пройдено курс «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні» (організований у співпраці Українською Гельсінською спілкою з прав людини та USAID, лютий - жовтень 2023 р., 300 годин)

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 7 від 15.11.2023