ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри державного будівництва
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Попрошаєва Олена Андріївна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

доцент

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Проблеми організації та діяльності органів публічної влади в Україні та зарубіжних країнах в умовах децентралізації влади, 1,5 друк. арк.

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

1.5

5 Наукова новизна отриманих результатів

Проаналізовано механізм функціонування децентралізованої моделі державного управління в країнах Європи. Узагальнено сучасні теоретичні підходи щодо принципів, змісту та форм децентралізації, її окремих складових, видів і моделей реалізації. Акцентовано увагу на основних принципах функціонування децентралізації влади таких як муніципальна автономія, взаємозалежність самоврядних одиниць територіального устрою, розподіл повноважень і відповідальності між центральною, регіональною та місцевою владою, а також захисті прав та інтересів органів місцевого самоврядування. Визначенні проблемні питання фінансової незалежністі як необхідного й ключового елементу муніципальної автономії. Зазначається, що процес децентралізації в європейських країнах відбувається з кількох аспектів, які визначаються територіальним устроєм держави, системою органів державного управління, їх призначенням, об’єктом, функціями, а також розподілом повноважень і ресурсів. На основі теоретичного аналізу основних видів децентралізації за суб’єктами та сферами впливу виділено: територіальну, функціональну та цільову децентралізації. Розкрито їх особливості, форми впровадження та умови їх ефективного функціонування. Приділено особливу увагу територіальній децентралізації та виділено три її системо утворюючі елементи: політичну децентралізацію, фінансова (фіскальна) та адміністративна децентралізація. Політична децентралізація характеризується наявністю конституційних гарантій щодо формування системи органів місцевого самоврядування та їх незалежності від держави та представницьким характером. Фінансова або фіскальна децентралізація передбачає наявність власних фінансових і матеріальних ресурсів, а також здійснення повноважень щодо володіння, використання та розпорядження фінансовими ресурсами, які є власністю громад. Адміністративна децентралізація полягає в тому, що на органи місцевого самоврядування покладаються завдання, а отже, функції та повноваження для задоволення суспільних інтересів на відповідній території. Виділено й основні форми адміністративної децентралізації, такі як деконцентрація, делегування та делегування. Також розглянуто сучасні особливості прийняття та впровадження в Україні політики електронної демократії. Розглянуто поняття та досліджено принципів е-демократії та е-врядування в Україні й їх напрямки розвитку. Всебічно оглянуто інструменти е-демократії та кожен з її секторів. Приділено увагу позитивним аспектам впровадження політики електронної демократії в зарубіжних країнах й Україні, подальшим перспективам розвитку е-демократії в Україні, а також існуючим проблемам, шляхам та способам розв’язання цих проблем та запровадження е-демократії в Україні.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Наукові статті:
Наукові статті у фаховому виданні:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

HAWK Hochschule Hildeshesheim Німеччина, обмін досвідом щодо проведення навчального процесу

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Підготовлено стаття "Legal guarantees of physical activity as determinants of the human right to health: Ukrainian experience in the European integration context " для публікації в наукових журналах (Journal of Military Ethics і Nordic Journal of Human Rights) що індексуються на платформах Scopus і Web of Science. Стаття знаходяться на етапі редагування. Орієнтовна дата публікації - 2024 рік.

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 6 від 13.11.2023