ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри цивільного, господарського і фінансового права
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2023 РІК

1 Губанова Ольга Валеріївна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

Викладач

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

-

3 Тема науково-дослідницької роботи

Проблеми та перспективи правового регулювання інституту медіації в Україні

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

1

5 Наукова новизна отриманих результатів

Новизна отриманих результатів полягає у тому, що автором доведений негативний вплив проявів посттравматичного синдрому при здійсненні процедури медіації, та вказано на специфіку роботи медіатора у таких випадках. Встановлено, що робота медіатора з особою із проявами ПТСР вимагає емпатійного спілкування, створення атмосфери довіри та безпечного спілкування, використання у роботі «човникової» медіації для уникнення додаткової травматизації, застосування методики «Обережне інтерв’ю». Теоретичний аналіз дослідження довів, що важливу роль при роботі з травмою відіграє оволодіння навичками трансформації, які сприяють досягненню внутрішньої інтеграції та цілісності «Я» особистості, стану психологічного балансу, гармонійності особистості, продуктивним стосункам з оточуючим світом. Важливим ресурсом при роботі з травмою є соціальній досвід, психологічна компетентність людини, рівень її психологічної освіченості й рівень її емоційного інтелекту (ментальні здібності, які беруть участь в усвідомленні та розумінні власних емоцій і емоцій оточуючих). Емпірично доведено, що рівень прояву ПТСР у людей раннього дорослого віку впливає на рівень їх життєстійкості. Тобто, усвідомлення специфіки та психологічної сутності травмованої людини, її особистісних особливостей, сутнісних особливостей психотерапевтичних стосунків при роботі із людиною, яка зазнала травми, можливе зрушення в напрямку зниження рівня прояву ПТСР у людей раннього дорослого віку, а відтак стабілізації емоційного стану клієнта.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Наукові статті:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

14 Прочитані лекції практичним працівникам

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

20.2 Кандидат наук

20.3 Доктор філософії

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

22 Співробітництво з закордонними організаціями

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Організація та модерація круглого столу на тему: «Можливості медіації у вирішенні соціальних конфліктів в умовах війни» на базі Полтавського юридичного інституту 21.04.2023 року. Участь у засіданні круглого столу на тему «Упровадження медіації в Україні в умовах воєнного стану: успішні практики, проблеми та перспективи розвитку» на базі Полтавського інституту економіки і права 18.05.2023 року. Тема доповіді: «Гуманістичний психотерапевтичний підхід в роботі сімейного медіатора». Участь у засіданні круглого столу на тему «Медіація – як позасудовий спосіб врегулювання конфлікту» на базі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області 20.09.2023 року. Тема доповіді: «Природа медіації як альтернативного способу вирішення спорів». Участь у публічному обговоренні законопроекту «Про колективні трудові спори», організованого відділенням Національної служби посередництва і примирення в Полтавській області» 03.10.2023 року. Тема доповіді: «Проблемні питання імплементації медіації у проекті закону України «Про колективні трудові спори». Участь в роботі круглого столу, присвяченого 25-й річниці з дня утворення Національної служби посередництва і примирення на тему «Розвиток соціального діалогу в умовах змін», організованого відділенням Національної служби посередництва і примирення в Полтавській області 14.11.2023 року.

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № 3 від 16.11.2023