ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ЗВІТ ВИКЛАДАЧА
Кафедри кримінально-правової політики
НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО
ЗА 2022 РІК

1 Сметаніна Наталiя Володимирівна
2 Посада, науковий ступінь, вчене звання

2.1 Посада

Асистент кафедри кримінально-правової політики

2.2 Науковий ступінь

кандидат юридичних наук

2.3 Вчене звання

доцент

3 Тема науково-дослідницької роботи

Кримінологічний аналіз домашнього насильства

4 Обсяг виконаної науково-дослідницької роботи (друк. арк.)

1.6

5 Наукова новизна отриманих результатів

Уперше: обґрунтовано необхідність осмислення державою і суспільством ціни домашнього насильства, адекватної кримінологічної оцінки її негативних наслідків, впровадження в практику відповідних методів обчислення кількісно-якісних вимірів ціни; Удосконалено: концептуальні положення про змістовне навантаження поняття «кримінологічна характеристика домашнього насильства», розширено уявлення про такі її показники, як: стан, рівень, коефіцієнти, структура, динаміка, характер, географія, тренд; Набули подальшого розвитку: визначення і положення щодо кола обов’язкових узагальнюючих елементів кримінологічної структури домашнього насильства у напрямку їх деталізації і диференціації. Було проведено авторське вивчення громадської думки про шкоду від домашнього насильства для населення України у 2021-2022 роках. Слід відзначити, що 24,1 % опитаних відповіли, що у них є побоювання стати жертвою домашнього насильства, а 57,7% були свідками домашнього насильства, що вчинялось сторонніми людьми (зокрема, сусідами). 32,4 % опитаних зазначили, що були свідками домашнього насильства у родині своїх батьків. Проведене опитування громадян показало, що 49,8% учасників у випадку вчинення щодо них домашнього насильства зателефонують до поліції, 42,3% зателефонують батькам, 37,2% зателефонують на Національну «гарячу лінію», 31,2% зателефонують друзям, а 11,5 % не повідомлять нікому. 85,4% учасників опитування зазначили, що у 2021-2022 роках вони зазнали психологічного насильства, 39,3% – фізичного насильства, 18% – економічного насильства, 9% – сексуального насильства. На запитання: «Як вплинуло заподіянням Вам шкоди внаслідок домашнього насильства на Ваше подальше життя» 71,7% респондентів відповіли, що відчували тривалу депресію і душевні страждання, 30,3% – погіршення відносин із родиною, 19,2% – хворіли, 12,1% – зазнали матеріальні труднощі, 4% – втратили роботу. 80,6% опитаних зазначили, що їх турбує зростання кількості випадків домашнього насильства у 2022 р. Більше того, 40,7% готові витрати особисті грошові кошти на фінансування програм допомоги жертвам домашнього насильства.

6 Форми впровадження виконаних НДР (розділи монографії, підручника, навчального посібника, наукові статті, тези наукових доповідей та повідомлень та ін.)
Наукові статті у фаховому виданні:
Тези наукових доповідей та повідомлень:
7 Участь у розробці законопроектів та проектів інших нормативних актів

відсутні

8 Рецензування (підготовка експертних висновків)проектів законів та інших нормативно-правових актів
9 Підготовка наукових висновків на запити Конституційного Суду України
10 Підготовка наукових висновків на запити Верховного Суду
11 Підготовка наукових висновків (Офіс Президента України, СБУ, Прокуратура)
12 Робота консультантом комітетів/депутатів Верховної Ради України

відсутні

13 Робота консультантом інших вищих та державних органів влади у науково-консультативних радах при Верховному Суді та Конституційному Суді України

відсутні

14 Прочитані лекції практичним працівникам

відсутні

15 Підготовка відповідей (висновків) на запити органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та громадян. (кому, стосовно чого)
16 Участь у конференціях, семінарах (вказати повну назву конференції, дату та місце проведення)
17 Вказати членом редакційної колегії якого видання Ви є
18 Наявність авторських свідоцтв та патентів

відсутні

19 Вказати членом якої спеціалізованої вчених ради ви є

відсутні

20 Опонент, реценезент (підготовка відгуків на автореферати ) яких дисертаційних захистів були

20.1 Доктор наук

відсутні

20.2 Кандидат наук

відсутні

20.3 Доктор філософії

відсутні

21 Чи були у звітному році лауреатом/стипендіатом (вказати повну назву стипендії/премії)

Стипендія Кабінету Міністрів України для молодих вчених

22 Співробітництво з закордонними організаціями

Участь в міжнародному освітньому проєкті для українських вчених (Ukrainian Global University, University of California, Berkeley, School of Law). Липень 2022 року.

23 Участь у наукових заходах спільних з облдержадміністрацією

відсутні

24 Участь у наукових дослідженнях на госпрозрахунковій основі

відсутні

25 Відзнаки чи нагороди отримані у звітному році

відсутні

26 Участь у грантових проектах, сертифікатних програмах, стипендіальних програмах (назва проекту, гранту, стипендії/ виконавці (ПІБ, посада)/ замовник/бюджет)

27 Інша інформація, яка заслуговує на увагу

Член Союзу юристів України; Координатор сертифікатної програми «Юрист у сфері запобігання та протидії корупції»; Гарант майнору "Запобігання корупції"(магістратура, факультет прокуратури); Свідоцтво про підвищення кваліфікації № ADV-210765-LSI від 25.08.2022 за програмою «Інновації в забезпеченні якості викладання навчальних дисциплін адміністративно-правового блоку та здійснення галузевих фахових наукових досліджень у ЗВО в умовах воєнного стану» видане Сметаніній Наталії Володимирівні. Навчальне навантаження становить 180 годин/6,0 кредити ЄКТС). Термін навчання: 21.07.2022-25.08.2022. Запорізький національний університет. Центр українсько-європейського наукового співробітництва.

Звіт затверджений на засіданні кафедри

Протокол № від