І Школа адміністративної процедури

29 – 30 червня 2023 року у місті Львів відбулася І Школа адміністративної процедури. Захід проведено проєктом ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління В Україні» (EU4PAR) у партнерстві з Національною академією правових наук України за підтримки Міністерства юстиції України в межах Реформи державного управління.

Потреба в такому заході обумовлена прийняттям у 2022 році Закону України «Про адміністративну процедуру», який є одним з базових законодавчих актів для євроінтеграційного руху України.

У зв’язку з цим перед правничими школами України постало питання про викладання адміністративної процедури як у межах адміністративного права, так і в якості окремої навчальної дисципліни.

Участь у І Школі адміністративної процедури взяли представники закладів вищої освіти, що готують юристів, з Харкова, Києва, Запоріжжя, Одеси, Чернівців, Львова, Дніпра, Ужгорода. Гостями Школи стали експертки EU4PAR Яутріте Брієде, суддя Конституційного Суду Латвійської Республіки, докторка юридичних наук, професорка Латвійського університету та Йованка Якубек- Лалик, докторка юридичних наук, професорка Варшавського університету.

Також до роботи І Школи адміністративної процедури долучився заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук.

Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого представляли доценти кафедри адміністративного права Ірина Володимирівна Бойко, Олександр Тарасович Зима, Ольга Миколаївна Соловйова та доцентка кафедри адміністративного права та адміністративної діяльності Юлія Володимирівна Мех.

Викладачі правничих шкіл обговорили питання місця адміністративної процедури в системі адміністративного права, мали дискусію щодо базових категорій адміністративної процедури, реформування спеціального законодавства у зв’язку зі вступом у силу Закону України «Про адміністративну процедуру».

Захід дозволив його учасникам виробити спільне бачення стосовно викладання адміністративної процедури в правничих школах України, узгодити позиції щодо дискусійних питань розуміння Закону України «Про адміністративну процедуру» та шляхів його впровадження в життя.