23 червня 2023 року на базі Національного університету імені Ярослава Мудрого з нагоди Дня державної служби відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Публічна служба: нова архітектура та стратегії для деокупованих територій».

Організаторами заходу стали Національне агентство України з питань державної служби, Вища школа публічного управління, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Національна академія правових наук України, Запорізький національний університет, Навчально-науковий інститут права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Донецький державний університет внутрішніх справ, Одеський державний університет   внутрішніх справ, Громадська мережа публічного права та  адміністрації UPLAN та Асоціація фахівців адміністративного права.

Відкрив круглий стіл проректор з наукової роботи, доктор юридичних наук, професор Дмитро Лученко. Він привітав всіх державних службовців із професійним святом, відзначив, що науковці мають зробити внесок у вироблення підходів до реформувань і змін, що необхідні для  функціонування державної служби в умовах воєнного стану та для повоєнної відбудови.

З вітальним словом виступила Голова Національного агентства Україні з питань державної служби Наталія Алюшина. Пані Наталія підкреслила важливість взаємодії науки і практики у вирішенні проблем, з якими стикаються державні службовці, розповіла про функціонування державної служби у воєнний період, про виклики, що постали перед тими, хто забезпечує виконання завдань і функцій держави.

Доповідь Марини Грай, державної експертки експертної групи з питань управління персоналом Генерального департаменту з питань управління персоналом на державній службі та в органах місцевого самоврядування НАДС була присвячена новаціям законопроєкту «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Тетяна Коломоєць, докторка юридичних наук, професорка, член-кореспондент НАПрН України, Заслужений юрист України, декан юридичного факультету Запорізького національного університету у своєму виступі підняла питання «мовної стійкості» державних службовців, окреслила нові виклики до формування компетентностей для забезпечення ефективної професійної діяльності у період дії правового режиму воєнного стану та повоєнної відбудови України.

Виступ Єлизавети Львової, професорки кафедри конституційного та міжнародного права Одеського державного університету внутрішніх справ, докторки юридичних наук було присвячено проблематиці індивідуалізації відповідальності публічних службовців.

Питання формування кадрового резерву для проходження державної служби на деокупованих територіях України було актуалізовано в доповіді Сергія Федчишина, доктора юридичних наук, доцента кафедри адміністративного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Сергій Кузьменко, професор кафедри цивільного, трудового права та права соціального забезпечення факультету №4 Донецького державного  університету внутрішніх справ, доктор наук з державного управління, кандидат юридичних наук, професор, у своєму виступі проаналізував стан впровадження інституту префектів в Україні, наголосивши на тому, що він є умовою децентралізації.

Проблематика гендерної рівності, в тому числі при проходженні публічної служби, була піднята у виступі Іванни Мацелюх, докторки юридичних наук, доцентки кафедри службового та медичного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Про забезпечення гендерної рівності на військовій службі розповіла Ольга Бігарь, аспірантка Київського національного торгово-економічного університету, яка не тільки здійснює наукові дослідження, а й є офіцеркою Збройних Сил України.

Марина Ковтун, кандидатка юридичних наук, доцентка кафедри адміністративного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого у своїй доповіді висвітила питання електронного декларування в умовах воєнного стану.

Навколо наукових виступів доповідачів тривали дискусії учасників круглого столу з Харкова, Запоріжжя, Києва, Одеси, Вінниці, Чернівців, Львова, Ужгорода, Дніпра та інших міст країни.

Всеукраїнський круглий стіл «Публічна служба: нова архітектура та стратегії для деокупованих територій» став майданчиком для обміну науковими позиціями та практичними підходами до вирішення проблем, що виникають при функціонуванні державної служби в умовах воєнного стану.