II Школа адміністративної процедури

Науковці Університету взяли активну участь у II Школі адміністративної процедури.
Вже стало доброю традицією збирати провідних науковців – фахівців у сфері адміністративного права для обговорення найбільш значимих проблем, що виникають у науці та правозастосуванні. Саме цьому була присвячена ІІ Школа адміністративної процедури, що відбулася 11 – 12 липня 2024 року в місті Львів. Організатором заходу виступив проєкт ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR2) у партнерстві з Міністерством юстиції України, Національною академією правових наук України та юридичним факультетом Львівського національного університету імені Івана Франка.
Від Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого в роботі ІІ Школи адміністративної процедури взяли участь проректор з наукової роботи, доктор юридичних наук, професор Дмитро Лученко, доценти кафедри адміністративного права, кандидати юридичних наук Ірина Бойко, Ольга Соловйова та Олександр Зима.
Цьогорічна зустріч вчених – адміністративістів була присвячена проблематиці впровадження Закону України «Про адміністративну процедуру» в національне правове поле, який для сфери публічного адміністрування є найбільш значимим євроінтеграційним актом. Школа адміністративної процедури стала інтелектуальним майданчиком для ґрунтовної дискусії щодо низки важливих для права питань, зокрема, підходів до розмежування публічного та приватного права, поширення Закону України «Про адміністративну процедуру» на відносини, що виникають у зв’язку з доступом до вільних і регульованих професій, доступом до послуг загального економічного інтересу, здійснення органами державної влади моніторингу за діяльністю суб’єктів господарювання тощо.
Запрошені на захід іноземні фахівці – Яутріте Брієде, суддя Конституційного Суду Латвійської Республіки, та Юріс Стінка, ключовий експерт проєкту ЄС EU4PAR2 – поділилися з українськими колегами досвідом впровадження та застосування адміністративно-процедурного законодавства в країнах Європейського Союзу.
Судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду розповіли про судову практику застосування Закону України «Про адміністративну процедуру» та виклики, що постають перед судовою владою у зв’язку з європеїзацією публічного права та адміністрування в Україні.
ІІ Школа адміністративної процедури сприяла обміну науковцями, викладачами провідних закладів вищої освіти України досвідом викладання адміністративного права в правничих школах, своїм баченням місця та значення інституту адміністративної процедури.
Такі наукові зустрічі сприяли виробленню спільних підходів до розуміння найбільш складних питань адміністративно-правової науки та пошуку шляхів розв’язання проблем, що виникають у правозастосуванні. Також така комунікація важлива для освітнього процесу, адже дозволяє впроваджувати в навчальні плани закладів вищої юридичної освіти програми, що передбачають вивчення студентами актуальних і найбільш значимих питань адміністративного права.